10 tajomstiev svadobných zvykov a tradícií

Či už túžime po typickej slovenskej svadbe so všetkým, čo k nej patrí alebo sa necháme uniesť trendami na Instagrame, aspoň malý kúsok histórie a tradícii nám zostane v programe vždy. Mnohé z našich zvykov sú totiž plné lásky, dôkazov vernosti a prajných spôsobov ako budúcemu manželskému páru dožičiť krásny život.

 

Dnes sa pozrieme trochu ďalej ako len na dobré známe rozbíjanie tanierov či čepčenie nevesty. Nájdeme dôvody, ktoré stoja za vznikom týchto tradícii a tiež na tie, ktoré už, bohužiaľ, zapadli prachom.

 

1. Spoločné jedenie polievky

 

Nenáročným a takmer vždy sa vyskytujúcim zvykom je spoločné jedenie polievky jednou lyžicou, prípadne kŕmením sa navzájom. Pár mal odjakživa v tomto prípade predviesť ich vzájomnú súhru pri vykonávaní činností. Jeden tanier tiež symbolizuje ich spoločný život a zdieľanie všetkého okolo nich.

 

Náš tip

Kto by chcel, aby všetci svadobčania vedeli, čo všetko ste stihli zjesť? Vyriešte to svadobnými podbradníčkami pre pár. Dnes už je možné nájsť množstvo najrôznejších podbradníkov či už samostatných alebo jeden veľký pre oboch. Vyšívané, s ľudovým motívom, krásne ladacie... Myslite na ne pri plánovaní svadby.

 

2. Prenášanie cez prah

 

Jednou z najkrajších drobných tradícií je jednoznačne prenášanie nevesty cez prah. Je to iste krásny pocit nechať sa ako princezná zdvihnúť svojim silákom a odniesť. V minulosti sa tento zvyk však nevykonával pri vstupe do svadobnej sály, ale pri vstupe do domu. Dôvodom boli zlí duchovia. Vraj ich týmto spôsobom ženích prekabátil a oni si nevšimli, že si do dom priniesol ženu. Okrem toho ide vraj aj o dôkaz schopnosti postarať sa o svoju budúcu rodinu.

 

 

3. Vypúšťanie holubov

 

Keď pár hľadá niečo romantické, častokrát siahne po holúbkoch. Tie sa krásne vznesú na oblohu a spoločne odletia. Za týmto zvykom stojí fakt, že holuby majú za svoj život len jedného partnera. Sú tak krásnym symbolom manželskej vernosti a lásky.

 

4. Rozbíjanie tanierov

 

Ak je niečo, čo si nevesta na svadbe skutočne vychutnáva, je to rozbíjanie taniera a sledovanie ako ho polovička usilovne zametá. Nie je to len príležitosť na skúšku vzájomnej spolupráce. Ako je známe, črepiny tiež prinášajú šťastie. A vraj ich hluk zároveň odháňa zlých duchov.

 

5. Svadobná torta

 

Tak do tretice, aj spoločné krájanie svadobnej torty bývalo dôkazom manželskej súhry. Zaujímavým kúskom histórie je, že v minulosti bývali torty rovno dve – nevestina a ženíchova. Nevestina torta je vlastne identická s tou, ktorú dnes nazývame svadobnou. Rozkrájala sa a rozdala svadobčanom. So ženíchovou tortou sa však spájajú iné povery. Hovorilo sa, že keď si ju slobodná žena dá na noc pod vankúš, v noci sa jej prisní tvár jej pravej lásky. Kúsky ženíchovej torty sa preto robievali z tmavého biskupského chlebíčka. Hostia si ich brávali domov ako pamiatku na svadbu. Potrebovali teda, aby vydržali o niečo dlhšie.

 

 

6. Družičky

 

Tradícia družičiek jestvuje už skutočné dlhé stáročia. Celú skupiny družičiek mávali rôzne úlohy a pomáhali s plánovaním svadby. Už vtedy bývalo dôležité, aby mali družičky šaty podobné neveste. Malo to zmiasť zlých duchov, ktorí tak vraj nevedeli nevestu rozoznať od ostatných žien.

 

7. Svadobná kytica

 

Je dobré známe, že tá, ktorá chytí svadobnú kyticu sa bude vydávať najbližšie. Vedeli ste však, že v minulosti nebývali kytice plné kvetov? Je pravda, že bývali veľmi aromatické, ale nie priam v pozitívnom zmysle slova. Používali sa do nich bylinky, cesnak aj obilie, aby sa odháňali duchovia. Tento zvyk sa časom vytratil. Nahradili ho kvetiny ako znak plodnosti a večnej lásky.

 

8. Zváč namiesto svadobných oznámení

 

V časoch, keď neboli v domácnostiach tlačiarne, neexistovalo niečo také ako svadobné oznámenie. O pozvánky na svadbu sa staral zváč. Zvyčajne prvý družba alebo starejší, chodieval takto po dedine s pierkom, šatkou a stuhami a pozýval na sobáš.  

 

 

9. Svadobný odev nevesty

 

Čo jeden svadobný časopis alebo salón a zdá sa, že nám vypadnú oči z jamôk nad toľkými krásnymi bielymi šatami. Síce bývala aj v minulosti typická biela farba, v niektorých krajoch sa využívali odtiene čiernej a fialovej, teda smútočné farby. V každom prípade však bolo dôležité, aby mala nevesta na sebe aspoň kúsok červenej. Mala ju chrániť pred urieknutím a zlými čarami.

 

10. Čepčenie nevesty

 

Čepčenie nevesty pretrváva do dnes. Kedysi však bolo zvykom zároveň rozpletanie vrkoča nevesty prvým družbom hneď po tom ako jej bol sňatý závoj. Vrkoče totiž nosievali výhradne slobodné ženy a po vydaji bývali ich vlasy už len zahalené čepcom. Pred rokmi, keď svadby trvali niekoľko dní, v prvú noc o polnoci neveste sňali venček a čepčená bola až na druhý deň po tom ako mala za sebou svoju prvú svadobnú noc.

 

Slovensko je nielen krásna krajina, ale aj plná zvykov a tradícií, na ktoré môžeme byť hrdí. Veríme, že sme vám do príprav priniesli niekoľko zaujímavostí a nového pohľadu na to, čo sa na svadbe odohráva.