5 vecí, ktoré pokazia vašu svadbu a ako sa im vyhnúť

Svadba musí byť dokonalá. Teda – aspoň by mala byť. Čím viac sa človek pripravuje, tým skôr sa s ním osud pohrá a pomieša jeho plány. Myslíte si, že vy ste pripravení na všetko? Prečítajte si nasledujúcich 5 vecí, na ktoré by ste si mali dať počas vášho veľkého dňa pozor.

Poznáte to, všetky miesta, osoby a udalosti sú vymyslené...

 

5. Počasie

Spoliehate sa na predpovede počasia? Možno ešte tak predpovede v rámci jedného dňa, ale aj tie sú občas iné ako realita. A čo tak predpoveď na obdobie vašej svadby? O koľko mesiacov či týždňov sa jedná?

„Bolo to hrozné, od rána lialo ako z krhle. Všetci sme boli premočení, navečer začalo zatekať aj do sály, v ktorej sme mali hostinu,“ prezrádza nám relatívne čerstvá nevesta Katka z Bernolákova, ktorá sa vydávala sa v apríli. „Vtedy som si uvedomila, že vybrať si svadbu na apríl nebol ten najlepší nápad,“ dodáva so smiechom.

Nech už si vyberiete svadbu v hociktorom ročnom období, uistite sa, že v prípade nepriazne počasia máte alternatívny plán pokiaľ ide o veci ako fotografovanie, catering či pohodlie vašich hostí. Ide najmä o svadby, ktoré sa z časti či celé plánujú pod holým nebom. Čoraz populárnejšie bývajú aj svadby s čarovnou atmosférou v rámci zimných mesiacov, kedy sa na nepriazeň počasia všetci pripravia tak nejak automaticky.

 

 

4. Stratené prstienky (a iné veci)

Toto je klišé, ktoré sa stáva (ako sa vraví) aj v dobrých rodinách. Poznáte to – ak sa niečo dá zabudnúť či stratiť, isto sa to zabudne, či stratí. Podľa jednej nemenovanej svadobnej agentúry, ktorá u nás zastrešuje naozaj veľké množstvo svadieb, je jedným z najčastejších svadobných problémov zatúlaná obrúčka nevesty či ženícha. Nasledujú (často prekvapujúce) veci ako stratené kľúče od auta, svadobná kytica, ženíchova kravata a dokonca aj šaty, vlečka či topánky nevesty. Zásadným problémom sú občas aj zabudnuté (neodoslané) pozvánky.

V istom malebnom moravskom mestečku zmizla rovno svadobná torta a spolu ňou aj celý „stôl“ so sladkými dezertmi, pripravený na hostinu. Ukázalo sa, že za tým bol firemný kongres, ktorý sa konal v priestoroch známeho hotela v dobe svadby. Organizátorom a ani nikomu inému zrejme neprišlo čudné, že firemným hosťom servírujú tortu s nápisom „Veľa šťastia novomanželom“.

Niet nad poctivý súpis na papieri. Spravte si jednoduchý zaškrtávací zoznam všetkých vecí a procesov, ktoré musíte v rámci vašej svadby zabezpečiť. Prípadne si priraďte aj zodpovedné osoby. Zoznam priebežne kontrolujte a nemusíte sa obávať, že na niečo zabudnete.

 

 

3. Fotograf alebo svadobčan?

Nevesta zo Žiliny hľadala fotografa. Na diskusnom fóre, na sociálnej sieti sa jej na inzerát prihovorili mnohí svadobní umelci. Niektorí mali naozaj krásne portfólá, iní konkurovali najmä cenou. Šťastná nastávajúca sa poradila s kamarátkami a zvolila trocha drahšieho fotografa, ktorý jej poslal prekrásne svadobné fotografie zo svojho portfólia.

„Vyzeralo to ako vynikajúci pomer kvality a ceny, takže som moc neváhala a vybrala práve jeho,“  hovorí sklamaná nevesta. Neskôr sa totiž ukázalo, že fotograf bol podvodník. Nie v tom zmysle, že by len vzal zálohu a neozval sa (pretože sú aj takí). On poctivo prišiel na svadbu – opil sa, povykrúcal družičky a popritom samozrejme veselo cvakal spúšťou... „Fotograf“ však následne otáľal s dodaním fotografií a vyhováral sa ostošesť. Až po mnohých urgenciách a dôraznom pripomenutí trestno-právnej roviny veci, poslal svoje obrázky. Väčšina fotografií bola rozmazaná alebo zle osvetlená. Navyše nezachytávali nič podstatné, čo by rozprávalo príbeh o samotnej svadbe. Nevesta, ktorej ostali iba oči pre plač, dokonca zistila, že fotografie z portfólia, ktoré jej pôvodne poslal, neboli jeho. „Všetky jeho fotografie, ktoré sa mi páčili stiahol z verejne prístupnej online fotobanky.“

Na niektorých veciach sa, samozrejme, dá ušetriť. Zároveň neplatí, že ten najdrahší fotograf je aj najlepší. Vždy si však dobre rozmyslite, komu zveríte takú dôležitú úlohu, akou je zvečnenie vášho veľkého dňa.

Doprajte si čas a prezrite si portfólio, ktoré si každý seriózny fotograf uverejňuje na svojej webovej stránke, prípadne na svojom sociálnom profile. Zaujímajte sa najmä o referencie od reálnych ľudí.

 

 

2. Vyberajte si hostí: Niekedy je menej viac

Iný kraj, iný mrav. Kedysi sa vraj každá dobrá zábava na východe musela skončiť bitkou. Samozrejme, toto tvrdenie je isto nadnesené. Navyše vytvára klamlivý stereotyp o východniaroch a už vôbec by sa nemalo týkať svadieb. Nemalo...

Veríme, že všetci vaši priatelia a rodinní príslušníci sú skvelí ľudia, ktorých by ani vo sne nenapadlo, kaziť neprístojným chovaním váš svadobný deň. Viete ale, ako sa kto správa, keď si trocha vypije? Ak sa pridajú odlišné názory, katastrofa môže byť na svete.

V istej dedine na východe Slovenska sa, žiaľ, jeden manželský pár presvedčil, že alkohol často zmení ľudí na nepoznanie. Svadba sa totiž premenila na hromadnú bitku. Škody za zničenú hostinu a sálu sa odhadli na vyše tridsaťtisíc euro. Príčina? Futbal! Otec nevesty, inak slušný a nekonfliktný otec rodiny, ktorý si vypil iba výnimočne a jeden zo ženíchových bratrancov (z tretieho kolena) boli fanúšikmi dvoch rôznych futbalových tímov.

Menej je niekedy viac. Ak nemáte potrebu robiť na verejnosti dojem okázalou svadbou, ako hostí si vyberajte len najbližších ľudí. Takých, ktorých naozaj poznáte a ktorí budú rešpektovať dôležitosť vašej veľkej chvíle. Zároveň zabezpečte, aby bola k dispozícii osoba, ktorá sa o príliš opitých hostí postará a prípadne ich (vo všetkej slušnosti) zavezie domov.

 

 

1. Horor na ceste: Dávajte si pozor (nielen) na vášho svadobného šoféra

V istom českom mestečku sa policajti pokúsili zastaviť svadobné auto, ktoré značne prekročilo dovolenú rýchlosť. Ako píše miestna tlač: „Šofér nereagoval na výzvy polície a strhla sa naháňačka, ktorá skončila až výstrelmi a autom zrúteným v nehlbokej rokline.“ Našťastie sa nikomu nič vážne nestalo. Hoci ženíchovo nové auto skončilo „na totálku“.

Ukázalo sa, že šofér, ktorého si nádejní mladomanželia najali, má nielen zákaz viesť motorové vozidlo, ale dokonca je aj právoplatne odsúdený za nebezpečnú jazdu pod vplyvom návykových látok, pričom sa dlhodobo vyhýba nástupu na výkon trestu. Navyše, zatykač za bližšie nešpecifikovanú trestnú činnosť na neho vydali aj v susednom Rakúsku.

 

Nemusíte si hneď najať detektívnu kanceláriu, ktorá preverí všetky osoby vo vašom okolí. Snažte sa však, čo najviac vecí delegovať na profesionálov, ktorí sa starajú o vašu svadbu. Verte, že vám to ušetrí nejednu nepríjemnú situáciu a v konečnom dôsledku aj peniaze!