Ako povedať najbližším, že chceme peniaze a nie dary?

Svoju rodinu a známych milujeme, za každý dar a spomenutie si na nás im zo srdca ďakujeme.  Ale čo si budeme navrávať, nikoho nepoteší päť rovnakých balení pohárov, gýčový čajový set do vitríny a socha labute s držiakom na servítky. Hlavne nie vtedy, keď doma sedíte na starých stoličkách a namiesto terasy Vám už dva roky na záhrade stojí kopa hliny. Len si povzdychnete, o koľko užitočnejšie by ste mohli vynaložiť s toľkými peniazmi vyhodenými do vetra. 

 

Mnohí snúbenci by tak radi povedali svojim blízkym, že by uprednostnili financie pred zbytočnosťami. Niektorým je to jasné hneď, vedia sa ľahko vcítiť. Ako však citlivo vysvetliť ostatným členom rodiny, že ich nápady na dary pre vás nebudú najlepšie?

 

Nahoďte nenápadne debatu

 

Ak sa so svojimi známymi pred svadbou plánujete stretnúť a pozývať ich aj osobne, skúste nenápadne začať debatu, ktorá im napovie, že niečo skutočne potrebujete. Dávajte si však pozor, aby ste u rôznych rodín povedali trochu inú verziu. Môže sa totiž stať, že Vám ako svadobný dar v niektorých prípadoch nedarujú peniaze, ale hotovú vec, ktorá Vám chýba a veru, nik nechce doma dve chladničky.

 

Oznamká sú ideálne miesto

 

Predpokladáme, že nenavštevujete, hlavne v tomto období, všetkých svojich známych. Ideálnym miestom, cez ktoré im môžete oznámiť všetko, čo máte na srdci je svadobné oznámenie. Napíšte im, že by ste radi uvítali financie alebo buďte kreatívni a vymyslíte krátku básničku, v ktorej im porozprávate svoju situáciu. Doplňte ju obrázkom a máte oznámenie, ktoré budúcich svadobčanov pobaví aj poučí. 

 

Ako iste viete, budujeme svoju budúcnosť,

staviame si domov, kde naše deti strávia mladosť.

Radi by sme našej rodine dopriali všetko na svete,

preto nám každým eurom veľmi pomôžete.

Vínom si máme z čoho pripiť, máme všetkého dosť,

dokončenie domu nám však spraví skutočne veľkú radosť.


 

Pre tých, ktorí sa s tým nekašľú

 

Ak Vám je v celku jedno, kto si čo pomyslí, môžete to vyriešiť aj veľmi jednoducho a trochu “na drzovku”. Prihoďte do obálky číslo vášho účtu s textom, že sk Vás chcú niečím obdarovať, potešia vás peniaze, keďže…(doplňte vlastnú situáciu).

 

 

Kvety ako samostatná kategória

 

Aj ke'd vám všetci svadobčania darujú peniaze, stále je tu jedna položka, ktorá sa vie v prípade svadby vyšplhať na vysoké číslo. Sú ňou kytice. Sú nádherné, voňavé a aranžérky majú skutočne vynaliezavé nápady, ale 50 kytíc po 20 až 40 € robí pekné číslo, ktoré zvädne počas najbližších dní. Je na vás, či si na kvety potrpíte alebo nie, ak však skutočne plánujete stavať dom či zariaďovať byt, veríme, že každé euro navyše je dobré. Aj v tomto prípade to skúste vyriešiť podobne, nenásilne povedzte známym, že viac ako pohľad na ruže oceníte pohľad z okna vášho hotového domova.

 

Ak skutočne potrebujete peniaze a chystáte svadbu, nebojte sa to svadobčanom povedať. Plnšia peňaženka vám skutočne pomôže, ak nie teraz, v ťažkých časoch určite.