Ako si vybrať svadobný oblek?

Keď sa zmyslím nad pánskym oblekmi, ľahko môžeme skĺznuť k predstave, že vybrať si ten svadobný nemôže byť žiaden problém. Prídem, vyberiem farbu, sadne, idem. V skutočnosti to však také jednoduché nie je. Treba však zvážiť nielen farbu, ale aj typ, materiál, ladenie s doplnkami a ideálne aj ročné obdobie. Ponúkame vám pár tipov ako si vybrať správne.

 

Oblek nie je len jeden jediný

 

Pri type obleku nejde len o strih vreciek alebo zrezania goliera. Ide o celkový druh obleku, ktorého výber závisí od príležitosti alebo miery formálnosti svadby. Žaket je jeden z najslávnostnejších oblekov, ktorý sa hodí na veľkolepé svadby. Spoznáte ho predovšetkým kvôli doplnkom, ktorými sú rukavice, palička a cylinder. Podobne ako žaket, aj frak sa hodí skôr na luxusné svadby. Tvorí ho typický čierny kabát so šosmi a biela košeľa s manžetami. Smoking je tiež typom formálneho obleku. Podľa etikety by sa však nemal obliekať pred šiestou hodinou večer. 

 

Najtypickejším je spoločenský oblek. Hodí sa na všetky druhy spoločenských udalostí, môžete si ho vybrať v niekoľkých farbách od čiernej, cez modrú, sivú, hnedú či krémovú. Na výber sú čisté obleky, le aj kárované či páskované. Tento typ obleku vám ponúka neobmedzené možnosti ladenia a kombinovania. Nemusíte sa obávať ni doplnkov. Typická je kravata, ale motýlikom nič nepokazíte. Ak je však svadba menej formálna, nájdite si traky a obujte tenisky. 

 

 

3 farby, milióny odtieňov

 

Ak nesnívate o konkrétnom strihu alebo materiáli obleku, vo farbe máte určite jasno. Najčastejšie využívanou farbou je modrá, v odtieňoch polnočnej alebo kobaltovej. Je veľmi univerzálny a z každého muža vie urobiť okúzľujúceho ženícha. Porovnateľne vhodnou farbou je sivá. Unikátne vyzerajú predovšetkým svetlosivé obleky vhodné na neformálnejšie typy svadieb. Dávajte si ale v tomto prípade pozor, aby ste nezatienili nevestu. Čierna je najviac formálnou farbou. Je veľmi vznešená a luxusná. Jej výberom nič nepokazíte.

 

Jar, leto, jeseň a zima

 

Pri výbere obleku podľa ročného obdobia nie je dôležité len to, či vám bude v obleku teplo alebo zima. Jeho farbou dokážete vynikať alebo ladiť spoločne s práve kvitnúcim svetom navôkol. 

 

Najčastejšie sa u nás konajú svadby počas leta, prípadne koncom jari. Na leto sa hodia obleky svetlejších farieb, no berte do úvahy aj štýl výzdoby na vašej svadbe. Ideálna je modrá či sivá. Zvoľte vlnu alebo zmes hodvábu. Ak sa budete ženiť v zimnom období, siahnite po kvalitných a odolných materiáloch. Vhodná bude vlna, stopercentná bavlna či hodváb. V jeseni a v zime dominujú tmavšie farby oblekov. Do úvahy pripadá tmavomodrá, polnočná modrá, čierna či antracitová.

 

 

Kúpiť? Požičať?

 

Túto otázku by ste si mali položiť hneď na začiatku. Ak nemáte hlboko do vrecka, požičanie bude určite lacnejšou voľbou. Treba však počítať aj a nevýhodami, ktorými je možná nekomfortnosť, opoužívanosť obleku alebo aj to, že po svadbe budete musieť vrátiť niečo, za čo ste zaplatili nemalé peniaze. Na druhej strane, kupovaný oblek či oblek na mieru vám dovoľuje vybrať si svoj vysnívaný typ, strih, farbu aj materiál. Navyše vám padne ako uliaty! 

 

Výber obleku je na vás, rovnako ako jeho financovanie. Myslite však na to, že vaše pohodlie je nad všetky trendy a vzhľad na fotkách. Dôležité je si svadbu užiť, nie ju pretrpieť s krásnou fotkou v rámiku na poličke.