Ako vyrobiť oznámenia o svadbe a poďakovania?

Ako vyrobiť oznámenia o svadbe a poďakovania?

 

Zasnúbili ste sa a začali plánovať svadbu? V prvom rade vám k zásnubám blahoželáme. A teraz hor sa do príprav! Samozrejme, postupne a pomaly. Začať môžete pokojne s oznámeniami o svadbe a poďakovaním. Ako si ich vyrobiť, čím sa inšpirovať, a ako vôbec postupovať pri ich tvorbe? 

 

Základ je istý

 

Zrejme v tomto štádiu plánovania už máte dátum svadby istý. Iste, momentálna situácia je naďalej zahalená rúškom náhlych zmien a posunov. Máme nádej, že váš dátum bude nezmenený. Po termíne svadby sú prioritou hostia, ktorým budete oznámenia o svadbe, resp. pozvánky posielať. Zoznam hostí už máte hotový? Alebo ste ešte celkový počet neuzavreli? Nech je to tak či onak, ide o dôležitý zoznam, keďže pri výrobe oznámení potrebujete vedieť ich počet. V tejto súvislosti sa nám naskytá podotknúť, že oznámení o vašej svadbe budete mať iste viac, keďže len niektorých z dotyčných ľudí budete pozývať na hostinu v rámci samotnej separátnej kartičky, ktorú priložíte s oznámením v obálke. 

 

 

Stavte na prvý dojem

 

Svadobné oznámenie nie je len bežným papierom s dvomi menami a číslami. Hovoríme o prvom poskytnutí náhľadu celkovej atmosféry, ako aj štýle a ladení. Ide o tóny a harmóniu, v ktorých sa bude celkovo niesť vaša svadba. Ich dizajn samozrejme nemusí, ale mať by korešpondovať s vizuálnym prevedením výzdoby vášho svadobného priestoru. Práve svadobným oznámením viete navodiť u prijímateľov a pozvaných hostí náladu a vopred ich pripraviť, na čo sa môžu tešiť. Prvý dojem v tomto prípade môže ozaj spĺňať veľkú úlohu. Vy tak môžete ľuďom zahrať na strunu a držať ich v očakávaní na nezabudnuteľný deň. 

 

Všetky informácie na jednom mieste

 

Ak ste už zapojili do procesu tvorby kreatívne receptory, nezabudnite okrem formy a grafického prevedenia na hlavný zámer svadobných oznámení, ktorým je práve súhrn dôležitých informácií, ktoré potrebujú vedieť vaši hostia. Viete, kedy je oznámenie správne a praktické? Vtedy, ak žiadnu ďalšiu informáciu nemusia pozvaní hostia zbytočne zisťovať. 

 

  • KTO SA BERIE?

Pilierom oznámení sú mená nevesty a ženícha. Odporúčame vám uviesť nielen krstné mená, ale i priezviská, aby nedošlo k možným nedorozumeniam. Nevesty, dajte svetu ešte raz najavo, aké priezvisko nesiete doposiaľ, čoskoro vás čaká menšia zmena. Praktickou informáciou sú aj adresy nevesty a ženícha, kde vám môžu ľudia posielať svadobné gratulácie, a zároveň sa dozvedia, odkiaľ obaja pochádzate. 

 

  • O ČO IDE? 

Akiste, z oznámenia pravdepodobne bude zjavné, že ide o svadbu, ale je dôležité to i správne interpretovať. Ak zvolíte hlbší poetický nádych, človek sa predsa môže stratiť. Dotyčným hosťom je nutné dať vedieť, či sú pozvaní i na svadobnú hostinu. Zvyčajne sa tak robí na samostatnej kartičke, ktorú priložíte k svadobnému oznámeniu (známa ako pozvánka k svadobnému stolu).

 

  • KDE SA BUDE SVADBA KONAŤ?

Uveďte presné miesto konania obradu. Poväčšine ide o kostol – napíšte jeho názov a adresu, alebo v prípade obradu na úrade či vo vonkajších priestoroch nezabudnite na presnú lokáciu. Pre hostí pozvaných na svadobnú oslavu rovnako pridajte miesto, aby nedošlo k zbytočnému chaosu a nezablúdili. 

 

  • KEDY SA BUDEME BRAŤ?

Samozrejmým je konkrétny dátum (deň/mesiac/rok) a čas konania obradu, keďže ním sa váš veľký deň začína. Našou malou radou v tomto koronovom období je dátum na pozvánku nepísať/netlačiť vopred, ale počkať, kým budete mať termín v tomto pandemickom období istý. Dátum tak viete bez problémov vpísať, nemusíte sa trápiť výrobou nových oznámení či prípadnou korektúrou. 

 

  • DÁTUM POTVRDENIA ÚČASTI

Na tento bod sa mnohokrát zabúda, čím dochádza k mnohým nepochopeniam a zbytočným starostiam. Na mysli máme Répondez, s'il vous plaît”, ktorý je však známy pod skratkou RSVP. Preto vám odporúčame, aby ste presne a zrozumiteľne uviedli dátum, dokedy vám majú hostia potvrdiť svoju účasť, aby ste sa dostatočne v predstihu dočkali odpovede a podriadili tomu i následné plánovanie a celkové prípravy vašej svadby.

 

 

Poďakovanie 

 

Svadobné oznámenie môžete ozvláštniť poďakovaním. Ide o akési gesto, ktorým prejavíte ľuďom vďaku v akejkoľvek súvislosti. Či už ide pomoc s prípravou svadby vašim rodičom, známym, priateľom či súrodencom, ktorí sa podieľali na realizovaní vášho veľkého dňa. Skúste napísať poďakovanie ručne, určite každého potešíte. 

 

 

Krok po kroku

 

Pri režírovaní už konkrétnej tvorby oznámenia začnite dizajnom, ten prispôsobte ladeniu celej vašej svadby, ako sme už opísali vyššie. Významný je i rozpočet. V prípade, ak ste sa neobrátili na konkrétneho výrobcu, resp. grafika, ktorý vám oznámenia spracuje, si zaobstarajte všetok potrebný materiál a vytvorte skúšobnú verziu. Vytvorte základné zloženie, rozmiestnenie, a až v závere sa zamerajte na dekorácie (stužky, vosk, ozdoby a iné). Rovnako postupujte pri tvorbe dodatočných kartičiek (pozvanie k svadobnému stolu, poďakovanie, obálka). Dostatočný čas venujte kompletnej tlači (zabezpečte dostatok papiera, farby). Skontrolujte si pravopis, nech nedôjde ku chybe, ktorá by vás mohla mrzieť. Vytlačte si viac oznámení, pre každý prípad. 

 

 

Radi experimentujete?

 

  Ak chcete staviť na nezvyčajné a výnimočné svadobné oznámenie, určite sa nebojte pustiť uzdu svojej fantázii a predstavám. Raritným môže byť svadobné oznámenie ako leporelo – vyskladali by ste ho z viacerých častí. 

Inšpiráciou môže byť tiež drevo, ktoré použite namiesto obvyklého papiera. Možností je mnoho. Oznámenie si môžete vygravírovať, vyryť či nakresliť. Je to len na vás. Nápadov je tisíce. Dominantou oznámenia môže byť vaša fotografia alebo oznámenie podajte humornou cestou. Nech sa vám pri tvorbe svadobného oznámenia darí a dokončite ho k vašej čo najväčšej spokojnosti a radosti.