Aký typ svadobného videa zvoliť?

Časy, keď dostali mladomanželia kôpku vytlačených fotografií a kazetu s 12 hodinovým videozáznamom sú už dávno preč. Dnes máme možnosť skrátiť si video len na tie najdôležitejšie okamihy a domov si ich priniesť na malom USB kľúči. Aké druhy videí kameramani ponúkajú a aké sú ich výhody?

 

Poznáme dva základné typy svadobných videí, a to krátky zostrihdlhý záznam.

 

Čo zaznamená krátky zostrih

 

Krátky zostrih sa inak nazýva aj highlight zostrih, čo už samo o sebe napovedá, čo je ideou tohto typu videa. Trvá približne 4 až 6 minút a je zrýchleným záznamom celého svadobného dňa v krátkych a dynamických útržkoch s hudbou v pozadí. Pokiaľ sa rozhodnete pre túto formu videa, myslite na to, že ak o ňu kameramana požiadate, už nebude cesty späť. Natáčanie totiž funguje trochu inak. Hľadajú sa zaujímavé uhly, kamera sa zastavuje, točia sa len krátke útržky, neberie sa ohľad na zvuk.

 

 

Čo nájdeme v dlhom zázname

 

Dlhý videozáznam má na rozdiel od krátkeho okolo 60 minút. Pri tejto forme sa veľmi dbá na kvalitu zvuku aj obrazu, preto sa využívajú pri natáčaní mikrofóny a statívy, kvôli čomu sú aj zostrihy menej časté a menej dynamické. Zachytáva však úplne všetko, či si zažiadate, či už to bude kompletná kázeň, výmena prstienkov aj s vašim vzájomným „áno“, prvý tanec, gratulácie či čepčenie.

 

Čo mám robiť, keď sa neviem rozhodnúť?

 

Pokiaľ sa po natočení dlhého záznamu rozhodnete pre krátky zostrih, šikovný strihač vo svadobnej agentúre vám z neho raz-dva spraví krátku, pár minútovú verziu. Nebude však tak pohyblivá, energická a vizuálne atraktívna ako pri priamom natáčaní krátkeho svadobného klipu. Ďalšou možnosťou je požiadanie o kameramana naviac. Jeden bude stáť za statívom, druhý bude pobehovať a točiť zábery plné emócií a radosti.