Aký výstrih zvoliť pri svadobných šatách?

Počuli ste už niekedy o svadobnej etikete? A vôbec, neviete, čo je v rámci svadobného dress codu vhodné a naopak, nad čím by ste pri výbere šiat nemali ani len uvažovať? Ponúkame vám rady, ktoré vám určite padnú vhod pri výbere šiat, ako aj konkrétne druhy výstrihov, z ktorých si možno vyberiete ten správny pre vás.

 

 

Vysnívané

Už od útleho detstva ste si predstavovali, ako budú raz vyzerať vaše svadobné šaty. Pri pohľade na nevesty ste presne vedeli, aké šaty chcete a aé kritéria musia spĺňať. Avšak, vás veľký deň sa blíži a v obrovskom množstve ponúk na trhu sa čoraz viac strácate a neviete, na základe čoho sa rozhodnúť. 

Na jednej strane ste možno minimalistka, ktorá túži po jednoduchosti a čistej línii, na druhej strane však chcete vyniknúť a sama sebe vravíte, že takýto deň je len raz za život a bola by škola nezažiariť. Preto vás možno láka cesta extravagantnosti alebo vykročenia z komfortnej zóny, čo by znamenalo siahnuť po šatách s výraznejšími prvkami. Práve takým môže byť aj výstrih, ktorý figuruje u mnohých neviest. 

Inšpirujte sa

Nepochybne sa každá z vás inšpiruje nevestami a ich svadobnými šatami. Iste, spraviť si prehľad, vytvoriť akúsi prvotnú predstavu, na základe ktorej si následnej môžete vyberať, je nutnosťou a predpokladom k správnemu zvoleniu tých najvhodnejších šiat. Obráťte sa na odborníkov, vyhľadajte portály či stránky, kde si dokážete dohľadať šaty podľa strihov, materiálov, preferencií tej ktorej nevesty. 

 

 

Nezabudnite na vlastný komfort

V každom prípade myslite na svoju vlastnú osobitosť a vlastné preferencie. Mierime práve na skutočnosť, že šaty, ktoré vyzerajú pôvabne, lákavo a prestížne na inej neveste, nemusia byť pre vás rovnako adekvátne.

Dôvodov môže byť mnoho, či už samotná postava (premyslite si a nechajte si poradiť, aká silueta najlepšie pristane vašej postave), nesediaci materiál a strih šiat. No vskutku najdôležitejšou by mala byť aj pohodlnosť a komfort, ktorý by ste si v každom prípade na vlastnej svadbe mali dopriať. Nezabúdajte, že cítiť sa pohodlne a komfortne hrá na vašej svadbe významnú (priam najvýznamnejšiu) rolu, keďže aj vďaka pohodlným šatám si budete môcť svadbu dokonale užiť a vedieť sa zabaviť bez zbytočných problémov a komplikácii. 

 

 

Ako predísť faux pas?

Každá z vás by mala triezvo a uvážene zvážiť svoje možnosti a nepodľahnúť prehnaným chválam či nesprávnym radám a neusmerneniam predavačiek, ktoré nemusia mať vždy pravdu. 

Okrem módy dbajte aj na typ vašej postavy a proporcie tela, ako sme už spomenuli vyššie. Predídete tak prinajmenšom neesteticky prevísajúcemu tuku vo výstrihu, na hrudníku či chrbte. Rovnako príliš stiahnuté šaty vás budú jednak omínať, budete i obmedzená v pohybe a trápiť vás môže tráviace problémy. Rovnako tak šaty bez ramienok či nevhodne zvolená podprsenka môžu vytvárať zlý dojem, keďže padaním si ich budete vždy naprávať, opäť sa nebudete cítiť komfortne, čo spozná vaše okolie, samotné fotografie, ale i vy sami. 

 

 

Prehľad výstrihov – našli ste sa? 

Máme pre vás viacero druhov výstrihov, zvážte, ktorý by sa vám hodil, určite si nájdete ten svoj. 

           Véčkový výstrih 

Dominantným znakom výstrihu do V je optické predĺženie postavy a zúženie ramien. Výstrih býva zväčša hlbší a nezabúda sa ani na poriadne hlboký výstrih vzadu na chrbte. Vytvára skvelé spojenie so šatami s rukávmi akéhokoľvek typu. Je vhodný pre väčšie prsia. Hovoríme o rafinovanosti, extravagantnosti. Šaty nájdete v prevedeniach od tylu až po tradičnú čipku. Týmto výstrihom docielite ženskejšiu postavu.-

           Oválny (lopatkový) výstrih

Šaty v tvare písma U v akejkoľvek hĺbke môžu byť tou správnou variantnou možno pre vás. Vhodné sú pre ženy s menším či väčším poprsím akejkoľvek postavy. Zatiaľ čo hlbší výstrih predlžuje postavu, kratší pôsobí elegantne. 

           Lodičkový výstrih

Decentný a veľmi elegantný výstrih, ktorý pristane ženám s malými prsiami a úzkymi ramenami. Predstaviť si ho môžete ako krivku od kľúčnej kosti až k okrajom ramien. Dámam s veľkým poprsím sa tento výstrih neodporúča, keďže celkový výstrih vytvára dojem ovisnutých pŕs (pôsobí neforemne).

          Šperkový výstrih

Podobný oválnemu výstrihu, rozdielom je len jeho rezanie, ktoré je až pri krku. Pasuje ženám s úzkymi ramenami. Paradoxom je, že hoci výstrih prvotne pôsobí zahaľujúco, žena môže pôsobiť veľmi pôvabne a zároveň sexi.

          Srdiečkový výstrih

Výstrih pripomína vrchnú časť srdca. Zvolením tohto výstrihu si predĺžite krk a trup. Výstrih môže byť v prevedení šiat bez ramienok, ale i s ramienkami či s rukávmi. Výstrih nebýva hlboký, je vhodný pre ženu, ktorá preferuje konzervatívnejší a decentnejší vzhľad.

          Rúchový výstrih

Rúchový výstrih môže mať akýkoľvek tvar. Ide v podstate o najodvážnejší výstrih, ktorý siaha pomedzi prsia nadol. 

          Štvorcový výstrih

Tento výstrih zasa pripomína spodnú polovicu štvorca. Môže ísť o šaty s rukávmi alebo ramienkami, voľba je len a len na vás. Hodí sa ženám, ktoré majú širšie ramená a väčšia poprsie.

          Výstrih v podobe asymetrického ramienka

Nejde priamo o výstrih, ale pokladáme za zaujímavé ho sem zaradiť. Šaty na jedno ramienko sú vhodné pre ženy ako s malým, tak i väčším poprsím. Dôležitý je strih modelu, na ktorom nesmierne záleží. Ak vám totiž nesadne, prsia môžu pôsobiť deformovane alebo šaty vytvárajú nepríjemný vzhľad nahromadeného tuku. Naopak, ak vám strih sadne, veľké prsia môžu vyzerať vyformovane a pri malých prsiach dopomôže k nepadaniu šiat.

          Rovný výstrih

Ide o šaty bez ramienok. Rovný výstrih zvýrazní krk a ramená. 

         Dizajnový výstrih

Prevedenie tohto výstrihu môže byť akékoľvek. Tvar môže byť najrôznejší, doplnený o dizajnové a unikátne výkroje. 

 

 

Zuzana Wagnerová

 

Použité zdroje:

https://www.salonevamaria.eu/blog/aky-vystrih-je-pre-mna-ten-spravny-b24.html

https://www.sperky-a-diamanty.sk/napoveda/tipy/svadba/ako-vybrat-svadobne-saty

https://mojasvadba.zoznam.sk/magazine/svadobne-saty-2019

https://www.svadobna-fotografka.sk/2011/12/25/etiketa-na-svadbe/