Kam siaha história snubných prstienkov?

Pradávny zvyk či história? Kedy sa datuje začiatok tejto tradície, ktorá pretrvala až dodnes? Prečo práve ľavá ruka? Toto a ešte omnoho viac vám ponúkame v nasledujúcom článku.

 

Začnime od histórie

 

Už v starovekom Egypte vznikla tradícia zásnubných prsteňov. Akiste, nešlo o cenné suroviny, ale o jednoduché materiály, akými boli drôt, kosť, zvierací pazúr či tráva. Zdanlivo nenápadné a skromné, ale o to vzácnejšie a príznačnejšie pre dnešný čas, keďže práve mužom tejto doby môžeme vďačiť za tento významný čin, ktorý sa stal zvykom.

 

Už približne z 2. storočia pred naším letopočtom pochádza známa rímska tradícia, keď bola žena obdarovaná prsteňmi. Nebojte sa, nie prsteňmi od viacerých mužov, ale šlo o dva prstene od jedného muža. Hm, pýtate sa, z akého dôvodu a prečo to tak nie je aj dnes? Jeden z nich bol totiž zlatý, ten žena nosila a prezentovala na verejnosti. Samozrejme, chcela sa ukázať a dať najavo, aký prestížny prsteň jej budúci manžel daroval. Avšak, ten druhý, ktorý bol zo železa, nosila v domácnosti, keďže bol silnejší a pevnejší. Doma už stačil aj takýto, muž vedel, že žena je už jeho a prsteň nie je podstatný. Prečo to tak nie je aj dnes? V tomto kontexte sa mi naskytá viacero otázok. Pracujú ženy menej? Sú muži chudobnejší či menej kreatívni? Prispôsobili sme sa tomu, čo „káže“ spoločnosť? Sú ženy skromnejšie? Ktovie, pravdou však ostáva, že trh je presýtený a ich výber je tak širokospektrálny. Muži to nemajú ľahké, i preto možno ženy niekedy čakajú dlhšie.

 

Prečo práve prsteň?

 

Možno si aj vy kladiete otázku, prečo práve prsteň a nie iný dar či šperk? Práve tvar prstienkov symbolizuje večnosť a lásku. Ženy ho nosili na prste ľavej ruky. Náhoda alebo akýsi hlbší zmysel? Ide skôr o legendu. Tá hovorí, že práve ľavou rukou preteká žilou (tzv. vena amoris) krv priamo do srdca. Napriek nepotvrdenej teórii sa táto tradícia praktizuje dodnes. Nezabudnime podotknúť, že prsteň na ruke symbolizuje aj akúsi ochranu. Nemáme na mysli žiadnu mágiu či okultizmus, ale akýsi signál pre všetkých chlapov: „Áno, som už zadaná a nikoho si nehľadám“.

 

Prianie ženy a či muža?

 

Je určite potrebné podotknúť, že muž by mal pri výbere zásnubného prsteňa zvážiť viaceré hľadiská. Ako by mal prsteň vyzerať? S diamantom alebo bez neho? Výrazný alebo nenápadný? Strieborný alebo skôr zlatý? Alebo radšej skôr kombinácia viacerých materiálov? Muž by mal brať do úvahy preferencie ženy. Bezpochyby, pozornosť by mal venovať vkusu svojej nastávajúcej. Ak má ale dilemu a nevie, akým smerom sa uberať, určite mu môže byť prínosom rada sestry či kamarátky. Nech je už prsteň akýkoľvek, dôležitý je zmysel obdarovania a následný život dvoch ľudí, ktorí sa rozhodnú spoločne kráčať životom.