Kedy je najlepší čas zajednať si svadobných dodávateľov?

 

 

Svadobný deň je síce o neveste a ženíchovi, no v skutočnosti stojí (a niekedy aj padá) na svadobných dodávateľoch. Bez nich by totiž nevesta a ženích nevyzerali ako svadobný pár, hostia by nemali čo jesť, sedeli by v sále bez krásnej výzdoby, nezabávali by sa, pretože by nik nehral, a domov by nakoniec odišli bez jedinej fotky či pekných spomienok. S výberom dobrých svadobných dodávateľov sa preto oplatí poponáhľať. Viete kedy je najvyšší čas osloviť ich?

 

Zorientovať sa v ponuke svadobných dodávateľov sa vám spočiatku môže zdať ako poriadna fuška. Nezabúdajte však, že nič nie je také hrozné, ako sa na začiatku zdá :) V úvode sa stačí zamyslieť a spomenúť si na svadby, ktorých ste sa zúčastnili ako hosť. Páčila sa vám výzdoba? Perfektne ste sa zabavili, pretože tam hral skvelý DJ? Mala vaša kamarátka nádherné svadobné fotky? Ak je to tak, už teraz máte tip na 3 skvelých svadobných dodávateľov, ktorých môžete v rámci plánovania svadby osloviť. Otázkou je, či budú mať voľný termín a či ich náhodou neoslovujete trochu neskoro. Kedy je teda najlepší čas zajednať si svadobných dodávateľov? 

 

Dva prístupy

 

Každý pár má možnosť pristupovať k plánovaniu svadby dvoma prístupmi. Rozhodujúcim je pritom buď dátum svadby alebo svadobní dodávatelia. Ani jeden z prístupov nie je lepší či horší, správne sú oba. Záleží len na tom, ktorý z nich je vám bližší a splní vaše očakávania.

 

 

Dátum svadby ako priorita

 

Ak sa rozhodnete dať prednosť dátumu svadby, potom budete všetkých svojich dodávateľov vyberať podľa toho, či majú v daný termín voľné kapacity alebo nie. Ak dostanete negatívnu odpoveď a zistíte, že im váš termín nevyhovuje, pretože si ich služby objednal už niekto iný, jednoducho budete hľadať ďalej. 

 

 

Keď je prioritou svadobný dodávateľ

 

Celý prístup k plánovaniu svadby je však možné aj otočiť. Deje sa to v prípadoch, keď sa budúci manželia rozhodnú staviť svoju dôveru na dodávateľa, od ktorého voľných kapacít sa budú postupne odvíjať všetky ďalšie svadobné plány. Dajte však pozor! Ak sa rozhodnete takéto množstvo dôvery vložiť do jediného dodávateľa, dbajte, aby to nebol len niekto, o kom ste si prečítali veľa pekných slov. V takomto prípade platí, že osobná skúsenosť či recenzia od niektorého z vašich blízkych je naozaj na nezaplatenie.

 

 

Čas je rozhodujúci pre vás aj pre dodávateľov

 

Nech už sa rozhodnete pre ktorýkoľvek prístup, berte na vedomie, že svadobný dodávatelia majú svoje lehoty a kapacity, ktoré neprekračujú. Rozhodne nie, ak im záleží na tom, aby práca, ktorú odvádzajú, bola naozaj kvalitná. Spoliehať sa na to, že niekoho nájdete aj na poslednú chvíľu, preto nie je najšťastnejšie rozhodnutie. Jediné, čo takýmto prístupom dosiahnete, bude zbytočný stres a napätie, ktoré spôsobíte nielen sebe, no nepochybne ho pocítia aj vaši hostia. Tak ako všetko, aj plánovanie svadby si totiž vyžaduje čas, preto počítajte s tým, že na komfortné plánovanie potrebujete minimálne 6 mesiacov. 

 

 

Zohľadnite svoju efektivitu a možnosti

 

Polrok je minimum času, ktorý potrebujete, myslite však na to, že takýto časový priestor nie je smerodajným pre všetky páry. V priebehu polroka si dokáže svadbu naplánovať pár, ktorý je efektívny, dokáže flexibilne narábať so svojou pracovnou dobou a si vie niektoré záležitosti zastrešiť, obvolať a obmailovať aj v rámci práce. Ak musíte v práci striktne tráviť 8-12 hodín s tým, že nemáte možnosť vybavovať si súkromné telefonáty (pretože aj také pracovné prostredie je dnes, žiaľ, ešte stále bežné) a k tomu všetkému ste ešte závislí od času niekoho iného, pretože nemáte vlastné auto, v tom prípade sa na 6 mesačný limit rozhodne nespoliehajte. Je viac než pravdepodobné, že na plánovanie budete potrebovať aspoň 1 rok.

 

Plujte v 3 etapách

 

Svoju svadbu by ste mali plánovať aspoň v troch etapách. V prvej sa upriamte na spokojnosť hostí, v druhej na vlastný zážitok a až v tej poslednej na seba. Je to pomôcka, ktorú však nemusíte brať úplne striktne. Bude pre vás len plusom, ak vďaka dobrému time-managementu už v rámci 1. etapy stihnete osloviť aj niektorých doplnkových dodávateľov. 

 

Prvoradá je spokojnosť hostí

 

V úvode plánovania vám možno napadne začať s tým, čo je pre svadobný deň typické - svadobné šaty, oblek, kvety, krásna výzdoba. V skutočnosti by ste pri plánovaní mali postupovať presne naopak. Ako prvé vyriešte miesto svadby, jedlo, koláče a hudbu. Nič nemôže byť horšie než to, ak sú hostia na svadbe hadní a nebavia sa. V prvej etape preto rozhodne vyberte miesto a v spolupráci s personálom odkomunikujte menu, aké bude každému z vašich hostí vyhovovať. Nie je pritom vylúčené, že miesto budete vyberať práve podľa kvality jedla. A keďže ku svadbe neodmysliteľne patrí aj dobrá zábava, medzi prvými dodávateľmi oslovte aj DJ. Hudbu rozhodne nevyberajte štýlom “zahrá ten, kto bude mať čas”. Môže sa vám to veľmi rýchlo vypomstiť práve tým, že hostia strávia ďaleko viac času za stolom a nie na parkete.   

 

 

Druhý krok venujte spomienkam a pocitom

 

Keď už máte základ, ktorý naplní spokojnosť hostí, je čas myslieť na spomienky a celkový pocit z vášho svadobného dňa. V druhej etape plánovania by ste preto mali osloviť fotografa, kameramana a kreatívnu agentúru, ktorá sa postará nielen o kvety, ale aj o celkovú svadobnú výzdobu. Práve vďaka tejto skupinke si budete váš svadobný deň navždy pamätať ako deň, kedy ste sa cítili ako v rozprávke. 

 

 

Na vzhľad myslite až v závere

 

Až v závere plánovania by ste mali svoju pozornosť venovať dodávateľom, ktorí sa postarajú o váš vzhľad. Svadobný salón, kaderníčka, kozmetička, manikérka a všetci ďalší “kozmetickí” dodávatelia, by mali prísť na rad až v úplnom závere. Týchto svadobných dodávateľov je totiž relatívne dosť, preto sa nemusíte báť, že by ste nenašli takého, ktorý vám bude vyhovovať. 

 

POZOR! Ak sa chcete vydávať v na mieru šitých svadobných šatách, určite urobte výnimku a presuňte tento krok do prvej etapy plánovania. Na zhotovenie takýchto šiat potrebuje krajčírka dostatok času a určite sa jej treba ozvať najneskôr 6 mesiacov pred dátumom svadby.

 

 

Na záver nezabúdajte, že svadobní dodávatelia nie sú najdôležitejšou súčasťou svadby. Áno, je pravda, že dokážu svadobný deň v mnohom obohatiť. Ak však vaše šťastie z vlastného svadobného dňa stojí len na dodávateľoch, je to málo. Svadobný deň je v prvom rade o vás, vašej rodine a priateľoch, ktorí - ak sú skutoční, budú s vami váš veľký deň zdieľať bez ohľadu na to, či ste si zajednali prvotriednych dodávateľov so silným menom, alebo maličkých lokálnych, ktorých práca je však neraz porovnateľná s profesionálmi pôsobiacimi v rámci svadobného trhu už niekoľko rokov.