Kľúč k šťastnému manželstvu: Počuli ste o 5 jazykoch lásky?

Hádky patria k vzťahom a krízy tiež. Občasné zaškrípanie nikdy nie je na škodu. Predsa len, ste dvaja ľudia s odlišnými názormi a pohľadmi na svet. Aj keď ste zosúladený pár, nie vždy ide všetko tak hladko. Problém nastane, keď sa nezhody neriešia a malé občasné zvýšenia hlasu sa zmenia na preklínajúce pohľady. Netreba však hádzať flintu do žita. Náročnejšou krízou si prešiel takmer každý pár a väčšine sa z nej podarilo dostať. Ak ste v tom už aj vy alebo sa nadovšetko milujete a radi by ste niečomu podobnému predišli, máme pre vás riešenie! Knihu 5 jazykov lásky od Garyho Chapmana, vzťahového poradcu a úspešného amerického spisovateľa.

 

Kde je semiačko zasiate

 

Podľa teórie Dr. Garyho Chapmana sa väčšina manželských problémov začína v nesprávnych interpretáciách dôkazov lásky. Mnohí sa nesprávne domnievajú, že ich partner už nemiluje, lebo im lásku nedokazuje. Pravdou však je, že spolu len nehovoria tým správnym jazykom lásky, ktorému navzájom rozumejú. Medzi tieto jazyky patrí: pozornosť, prijímanie darov, slová uistenia, skutky služby a fyzický dotyk.

 

Každý z nás je jedinečný a tak ako neexistuje jednotná poučka o tom, čo znamená šťastie, tak ani lásku nedokážeme jednoznačne vysvetliť. Každý ju vníma inak, pre každého znamená prejav lásky niečo iné a ak mu práve tento konkrétny spôsob nie je dopriaty, cíti sa nedocenene a nemilovane. Môžete si povedať, že robíte milión dôkazov, ako si môže ten druhý myslieť, že ho nemilujem. Je nevďačný! Pravda je však taká, že nedokáže dostatočne pochopiť vaše prejavy lásky, potrebuje čosi iné. A uvedomte si, že situácia môže byť aj opačná. Predstavte si, že to, čo vy chápete ako prejav lásky vám partner nedáva, ale prejavuje ju inak. Tiež by ste vedeli, že sa snaží, ale čosi by tomu chýbalo.

 

 

Uvedieme vám príklad. Ak ste typ, ktorý inklinuje k skutkom služby a váš partner nám nosí drobné darčeky, celé hodiny vás počúva, nezabudne na letmý bozk a objatie, hovorí vám komplimenty, ale nikdy vám v ničom nepomôže, budete neustále cítiť, že čosi tomu chýba. Napriek tomu, čo všetko robí, budete neustále nahnevaní za to, že vám partner nepomáha a stane sa to predmetom vašich nezhôd a hádok.

 

5 jazykov lásky

 

Každý vníma prejavy lásky všetkými vyššie vymenovanými spôsobmi, no jeden z jazykov je preňho primárny, bez ktorého sa nevie zaobísť.

 

Slová uistenia

 

Prvým z jazykov sú slová uistenia. Ide o komplimenty, milé slová, slovné vyjadrenia lásky a verbálne povzbudenia. Človek, ktorý inklinuje k tomuto jazyku ich potrebuje počuť naozaj často. Nebojte sa, že sa vám minú alebo, že ich bude časom partner považovať za samozrejmosť. Verte, že preňho sú tie slová neustále vzácne! Chváľte partnera za drobnosti, hovorte o tom, čo robí správne, povzbudzujte ho. Dôležité však tiež je, aby ste dávali pozor aj na formulácie výčitiek. Rovnako ako dokážu partnera slová najviac potešiť, dokážete nimi aj najviac ublížiť.


Pozornosť

 

Ďalším jazykom je pozornosť. Tento spôsob dokazovania lásky je veľmi jednoduchý, no pre workoholikov je to najnáročnejší jazyk, aký môže byť. Partner v tomto prípade potrebuje vašu sústredenú a nerušenú pozornosť. Potrebuje cítiť, že sa oňho zaujímate, že si pamätáte, čo vám hovoril, že pozorne počúvate a pýtate sa. Dôležité tiež je, aby ste spoločne trávili dostatok času aktivitami, chodievali na prechádzky, koncerty alebo spolu vykonávali šport. Skúste na to ísť pomaly a každým dňom pridávajte minúty do vašich ničím a nikým nerušených rozhovorov. Nájdite si spoločný koníček, v ktorom sa budete navzájom podporovať a zlepšovať.

 

Prijímanie darov

 

Tretím a snáď najjasnejším jazykom lásky sú dary. Zároveň je však najviac nepochopený. Ako môže byť láska spájaná s niečím tak materiálnym? Nie je to náhodou od partnera poriadne povrchné a vypočítavé? Je škoda, že sa obdarovávanie spája s takou nevôľou. V emocionálnom svete takéhoto človeka totiž prijať dar znamená, že osoba naňho myslí, spomenula si naňho, vníma to, čo má rád. Nejde vôbec o drahé darčeky, dokonca ani nie o peniaze. Cena pre tohto človeka nerozhoduje. Dôležitý je obsah, nech je to aj najväčšia drobnosť.

 

 

Skutky služby

 

A máme tu ďalší jazyk lásky, ktorý bude peklom pre zaneprázdnených partnerov, a to sú skutky služby. Pre manželku či manžela to najviac znamená hlavne v oblasti domácich prác. Verte, že upratanie skrine, navarenie si výmena plienky bábätku bude niečo, za čo vás bude nadovšetko milovať! Pritom ani nemusí ísť o zdĺhavé a náročné domáce práce. Pokojne robte milión drobností ako utrenie riadu, prestrenie stola na obed či vyvenčenie psíka. Svoje spraví aj jednoduchá otázka: „S čím ti viem pomôcť?“

 

Fyzické dotyky

 

Aj tento jazyk  zvykne byť celkom nepochopený práve kvôli zaužívanému, že muži myslia len na sex. Pritom je sex na vrchu pyramídy a skôr ide o drobnosti. Fyzický dotyk je pre emocionálnu stránku človeka nesmierne dôležitý. Dokonca bábätká, ktoré ho mali od rodičov dostatok mali neskôr v dospelosti zdravší emocionálny život. Ide o bozky, letmé dotyky, objatia, držanie za ruky, hladkanie a maznanie.

 

A na záver máme pre vás jednoduchý test ako zistiť, ktorý jazyk je váš primárny. Dokážete to veľmi jednoducho, a to tak, že sa zamyslíte, čo najčastejšie svojmu partnerovi vyčítate. Zaraďte potom túto nezhodu do konkrétneho jazyka a máte to! Ak si predsa len nie ste istí, odpovedzte si na tieto tri jednoduché a priame otázky:

 

1. Čo váš partner robí alebo nerobí, čo vás najviac zraňuje? Váš primárny jazyk lásky je pravdepodobne opak toho, čo vás najviac zraňuje.

2. Čo ste najčastejšie žiadali od svojho partnera? To, o čo ste žiadali najviac, je pravdepodobne tým, čo spôsobuje, že sa cítite byť najviac milovaný.

3. Ako najčastejšie prejavujete lásku svojmu partnerovi? To, ako prejavujete lásku, môže naznačovať, čo by ste sami radi prijímali ako prejav lásky.

 

Odhalenie jazyku lásky spraví s vašim vzťahom divy! Ak sa do toho chcete pustiť naplno, zožente si v kníhkupectve výtlačok knihy Dr. Chapmana. Neoľutujete!