Kráľovská svadba: honosnosť aj prísne tradície

Byť súčasťou kráľovskej rodiny má bezpochyby nielen svoje výhody, ale tiež nevýhody. Odhliadnuc od určitej straty, resp. stráženia, súkromia môžeme pokojne spomenúť napríklad aj svadby. Zatiaľ čo v našich končinách si môžete svadbu zariadiť podľa vášho gusta, kráľovská svadba musí striktne dodržiavať a ctiť určité tradície a zvyklosti. Nemáme však na mysli žiadne zametanie rozbitého taniera či čepčenie nevesty.

 

Zaužívané oblečenie

 

Svadobné šaty z kráľovských svadieb sa síce nezvyknú dediť z generácie na generáciu, no mali by byť biele. Okrem toho, šaty každej kráľovskej nevesty majú zvyčajne dlhé rukávy. Čo sa týka kráľovských ženíchov, tak tí nosia vojenské uniformy. Počiatky tejto tradície sa pripisujú svadbe kráľovnej Viktórie a princa Alberta z roku 1840.

 

 

Obrúčky z waleského zlata

 

Od roku 1923, teda od svadby Alžbety, kráľovnej matky, je zaužívané, že nielen obrúčky, ale aj snubné prstene obsahujú waleské zlato. Zirkónové prstienky by ste teda na kráľovskej svadbe hľadali pravdepodobne márne.

 

Obrad na poludnie v Kaplnke sv. Juraja

 

Ďalším nepísaným pravidlom je, že kráľovská svadba by sa mala uskutočniť na poludnie alebo okolo poludnia. Miesto konania? Zabudnite na dedinské kostolíky a povestné „kulturáky“. Kráľovská svadba by sa mala konať v Kaplnke sv. Juraja, v ktorej sa už v roku 1638 vydávala kráľovná Anna. Avšak, keďže toto čarovné miesto má kapacitu len približne 100 ľudí, ako alternatívne možnosti pripadajú do úvahy Westminsterské opátstvo alebo Katedrála sv. Pavla.

 

 

Bozk na balkóne Buckinghamského paláca

 

Zdraviť nedočkavý, zvedavý a početný dav z balkóna Buckinghamského paláca sa zaužívalo už v roku 1858, kedy mala svadbu princezná Viktória. Bozk pridala k tejto zvyklosti princezná Diana s princom Charlesom.

 

Podobných tradícií a zvyklostí je však omnoho viac. Okrem toho, že na žiadnej kráľovskej svadbe nesmie chýbať honosná svadobná torta, stojí za zmienku aj skutočnosť, že kytica každej kráľovskej nevesty by mala byť doplnená myrtou z kra, ktorý zasadila kráľovná Viktória.