Mali sme svadbu v zahraničí, ľutujeme, či nie?

Premýšľate nad svadbou v zahraničí, no stále sa neviete rozhodnúť? Rozprávali sme sa s čerstvými mladomanželmi Andreou a Pavelom Rakovcami, ktorí svoju lásku “spečatili” na krásnom gréckom ostrove Santorini. V rozhovore sa dozviete, prečo sa rozhodli pre svadbu za hranicami Slovenska, prezradili aj výhody takejto svadby a rovnako aj to, na čo je dobré dávať pozor.

 

Svadba v zahraničí sa v posledných rokoch stáva čoraz obľúbenejšou a vyhľadávanejšou. Dôvody sú rôzne, samozrejme záleží od konkrétnych snúbencov. V prípade našich novomanželov to bolo jasné už od samého začiatku. “…keď prišiel ten moment, kedy môj drahý pokľakol, tak sme sa v podstate hneď zhodli na tom, že keď svadba, tak jedine niečo malé, romantické, niekde v zahraničí. Alebo teda lepšie povedané nejaká pekná dovolenka, počas ktorej sa v jeden večer pekne oblečieme a povieme si, že chceme byť spolu navždy. Ani jeden z nás netúžil po kulturáku, odobierkach, DJ-ovi, riešení toho, ktorá sesternica nemôže sedieť vedľa ktorej tety a podobne. Chceli sme, aby to bol náš deň, o nás dvoch, taký, aký sme si ho vysnívali, a tak aby sme si ho pamätali.”, opisuje ich rozhodnutie Andrea.

 

Na čo je dobré myslieť?

 

Svadba so sebou prináša nielen radosti, ale aj veľa starostí – od hľadania sály, cez výzdobu až po zoznam hostí. Pre veľa ľudí sú tieto jej jednotlivé súčasti doslova odstrašujúce, pretože plánovanie svadby sa môže natiahnuť aj na niekoľko mesiacov. Ako je to v prípade, že sa snúbenci rozhodnú pre svadbu v zahraničí? Andrea sa podelila s jej praktickými postrehmi. “V prvom rade si myslím, že ak sa niekto rozhodne pre svadbu v zahraničí a chce tam mať aj rodinu a priateľov, tak je vhodné oznámiť im to s dostatočným časovým predstihom. Predsa len, v tomto prípade to nie je len o tom vybrať si róbu a objednať sa ku kaderníčke, vyžaduje si to možno viac dní voľna, väčšie finančné náklady, zabezpečenie dopravy/ubytovania. Istú časovú rezervu je potrebné mať aj v súvislosti s dokumentami, ktoré je potrebné zaslať do danej krajiny v predstihu. Nevesta by mala myslieť na to, že si bude musieť svoje svadobné šaty zbaliť do batožiny a ideálne do príručnej, aby ich mohla mať stále pri sebe, keďže vieme, že strata alebo meškanie podpalubnej batožiny nie je nič neobvyklé.” Pri vymenúvaní tipov a rád dodáva, že je veľmi dôležité “uvedomiť si, že sa ocitnete v krajine s inou kultúrou a zvyklosťami a je potrebné ich akceptovať a nenechať si nimi pokaziť deň.”

 

Svadba bez stresu

 

Svadba patrí k tým najkrajším dňom v živote párov, ktoré sa rozhodnú stráviť život spoločne. Často je však spájaná aj s veľkým stresom a menšími nepríjemnosťami. Pri svadbe v zahraničí veľa týchto nepríjemných momentov odpadáva. “Keď porovnám svoje skúsenosti s prípravou svadby so skúsenosťami kamarátok, ktoré organizovali klasickú svadbu na Slovensku, tak mám pocit, že svadba v zahraničí je totálne bez stresu. Všetky riešili čo kde vybaviť, čo sa patrí, čo sa nepatrí, koho pozvať, koho kam usadiť, etikety na fľaše, zákusky, výslužky, pierka, výzdoby, nevedeli kde im hlava stojí, často rozhádané s rodinami, nakoniec zhodnotili, že boli také vystresované, že ani nevedeli, kedy a ako ten svadobný deň ubehol. Ja som vlastne nič takéto nezažila.”, Andrea prezrádza úprimne svoje dojmy.

 

Je svadba v zahraničí finančne nákladná?

 

Pri realizácii svadby vám môžu pomôcť svadobní koordinátori, predovšetkým s legálnou stránkou svadby a so všetkými “papierovačkami”. A už je len na vás, či sa s nimi dohodnete aj na ďalších súčastiach svadby, alebo si zvyšok zariadite sami. Svadba v zahraničí preto evokuje veľa ľuďom niečo luxusné a príliš drahé. Ako je to s financiami v skutočnosti nám zo svojej skúsenosti prezradila Andrea. “Myslím, že to je veľmi subjektívne. Presne tak isto, ako na Slovensku môže stáť svadba od 2000 eur pokojne aj do 25 000 eur, rovnako je to aj v zahraničí. Jediným obmedzením je osobný rozpočet, ktorý si na to človek určí. Za nás môžem povedať, že nás svadba v zahraničí stála určite menej ako by nás stála na Slovensku. Netreba to škatuľkovať a automaticky si myslieť, že keď má niekto svadbu v zahraničí, tak je určite milionár a musím povedať, že presne s takýmito reakciami som sa veľmi často stretávala. Všetko je to o tom, aké má kto predstavy, požiadavky a túžby.”

 

Ak ešte stále váhate nad svadbou v zahraničí, nebojte sa do toho ísť. Predsa len, je to vaša svadba a tá by mala byť podľa vašich predstáv a snov. Mladomanželov sme sa na záver nášho rozhovoru preto opýtali, akú radu by dali mladým párom, ktoré zvažujú svadbu za hranicami Slovenska. “Aby sa toho nebáli, aby neriešili kto čo povie. Je to ich deň. Má to byť presne taký deň, ako si ho oni vysnívajú a nie ako im ho niekto nalinajkuje. Bude to krásne, nezabudnuteľné a pri spomienke na ich svadbu ich zaručene vždy zaplaví pocit šťastia, ktoré v ten deň prežívali.”

 

Andrei a Pavelovi ďakujeme za príjemný rozhovor plný užitočných informácií a želáme im všetko dobré na spoločnej ceste životom.