O svadobnom líčení a príprave nevesty

 

 

Eliška Pichoňská – vizážistka, hairstylistka. Ako by ste sa bližšie opísali? 

 

Moja práca sa menila rokmi. Vizáži a vlasom som sa venovala v rôznych oblastiach. Čas na sociálne siete nebol, pretože som ich odsúvala. Ale príchodom detí sa veľa vecí zmenilo. Potreba byť stále v dianí oživila moje sociálne siete a najmä som začala písať vlastný blog. Postupom času sa rozbehli i videá, opäť som začala ženám radiť. Pred kovidom a narodením detí som pracovala aj pre luxusnejšie typy značiek a bola vizážistkou i poradkyňou v parfumériách. Poradenstvo sa pretavilo do online sféry a dnes radím cez všetky druhy chatov. Práve rozmýšľam, akú formu zvoliť, pretože žien, ktoré potrebujú poradiť, stále pribúda a cítia sa v množstve informácií stratené.

 

Ako vôbec ste sa dostali k líčeniu? 

 

Mala som približne 16 rokov, keď som do ruky dostala prvú paletu tieňov, kde ich bolo cca 100. Pamätáte si ich? Zväčša mali slabú pigmentáciu, ale boli to začiatky aj v tejto oblasti. Koniec-koncov, pred 20 rokmi nebol výber taký bohatý ako dnes. Spolužiačkina sestra išla na pracovnú akciu a požiadali ma, či jej nenalíčim oči. Tejto myšlienky som sa držala a pokračovala v štúdiu, no už s iným zameraním ako ekonómia. Po skončení obchodnej akadémie som vedela, že už na vysokú ekonomickú školu nepôjdem, ale na súkromnú kozmetickú školu, ktorá mi dala veľmi veľa. Žiaľ, dnes už neexistuje.

 

 

Čím všetkým ste si prešli? Ktoré spolupráce či projekty považujete za najvýznamnejšie a prelomové?

 

Každá jedna spolupráca ma posunula ďalej. Priestoru na prácu bolo v minulosti viac ako dnes. Dnes sa nakupujú módne príbehy často zo zahraničia, pretože pre ľudí u nás nie je vytvorený budget. Najprv som ako veľmi mladá bola na Majstrovstvách v makeupe. Išlo mi to, boli to prvé úspechy na súťažiach. O dosť neskôr som už porotcovala. Pracovala som pre niekoľko masmarketových a selektívnych (luxusných) značiek. V mojich začiatkoch to boli napr. Max Factor, Ellen Betrix, neskôr z luxusnejších v spolupráci so sieťou Marionnaud Shiseido, Sisley, Ysl, atď. Posledná značka, pre ktorú som pracovala, bol Guerlain. Práve s ním som sa dostala do Elle Beauty lounge do Karlových Varov na filmový festival. Bola to spolupráca s časopisom Elle a v apartmáne naproti hotelu Pupp sme pripravovali známe tváre z Čiech i Slovenska. Pracovala som s množstvom slovenských a českých populárnych tvárí a niekoľkými zahraničnými. Skúsenosť v televízii má tiež svoje čaro. V istom období som bola naozajstnou workoholičkou.

 

Venovali ste sa aj projektom, kde sa ženy podrobili zmene. Ako a kde môže žena začať, keď cíti, že potrebuje zmenu?

 

V prvom rade si myslím, že ak sa žena rozhodne pre zmenu vizáže, chce to dôverovať človeku, ktorému sa zverí. A opačne, človek, ktorý sa o vizáž postará, musí vychádzať v ústrety žene. Ak sa bavíme o vizuálnej zmene, je jednoduché zohnať kaderníka a vizážistku. Chce to však podľa mňa nastaviť aj dobrú skincare rutinu a tiež základnú makeupovú taštičku. A úplne ideálne je, ak to ženu i naučíme. Preto robím i domáce školy líčenia a konzultácie.

 

 

Čomu sa Eliška momentálne aktívne venuje? 

 

Najviac času venujem tvoreniu obsahu na sociálne siete. Z vášne a hobby sa stala práca a prepájam to s domácimi školami líčenia či konzultáciami. Nevesty si začínajú bookovať svoje termíny, naplnená bude i praktická a kreatívna časť mojej duše.

 

Vidíte svoj zmysel najmä v umení robiť ženy krajšími a dodávať im sebavedomie a dôveru v samé seba práve cez ženskú krásu? 

 

Myslím, že ste to dobre opísali. Je to presne tak, ako hovoríte. Slovenské ženy sa necítia krásne. Niekomu to príde ako malichernosť, ale spokojnosť a páčenie sa samej sebe sa odráža v živote každej ženy. V jej prístupe k práci, k partnerovi i k sebe samej. Cítiť sa dobre a krásne vo vlastnej koži je mimoriadne dôležité. Všetko však treba robiť s rozumom. 

 

Vašou srdcovkou sú práve nevesty, ktorým by som sa chcela venovať. V posledných rokoch patria medzi vašu najčastejšiu klientelu v rámci kompletnej vizáže. Čo takú kompletnú vizáž vôbec tvorí?

 

Robiť vizáž nevestám je pre mňa naozaj veľmi príjemnou časťou práce. Od začatia komunikácie s nevestou až po rôzne rady. Mám kontakty na salóny, odporučím im vhodný kozmetický salón podľa toho, čo je nutné riešiť. Je dôležité si uvedomiť, že od tohto dňa máme veľa očakávaní. Najdôležitejšiu časť, ktorou je samotný svadobný akt, predchádza veľa vecí, ktoré si chceme pamätať. Opäť sme pri tom, že sa chceme cítiť maximálne krásne a komfortne. Neponáhľať sa a užívať si tento deň. Preto pri skúške navrhujem pár úprav. Od kozmetičky, cez farbu a strih vlasov, manikúru či pedikúru. Na skúške sa spoznávame a vzájomne si vymeníme nápady. Vždy rešpektujem želanie nevesty, ale taktiež jej viem ukázať, čo môže byť vhodnejšie. V deň svadby nevestu učešem a nalíčím. Do dekoltu a na ramená nanášam špeciálne krémy alebo oleje. Pred samotnou úpravou ošetrím pleť, ak je to nutné. Niekedy býva noc pred sobášom náročná, pretože sa dolaďujú posledné záležitosti. Na pleti sa to žiaľ odrazí, je potrebné mať po ruke nejaké SOS veci.

 

 

Ako vyzerá príprava na svadobné líčenie? Vypočujete si najskôr ženskú predstavu?

 

Nevestu vždy požiadam o prinesenie fotografie v šatách, prípadne nejakú jej vlastnú predstavu o účese či make-upe. Ale vzájomne si to aj preberieme. Niektoré účesy v skutočnosti na vlasoch nevesty nemusia byť tak atraktívne ako na fotografiách. Väčšinou je to kvôli samotnej kvalite vlasov, alebo preto, že hairstylisti si vyberajú modelky so svetlými vlasmi. Tie sú už chemicky upravené, a teda dobre reagujú na natáčanie či samotnú prácu s nimi. 

 

Určite je pre vás potrebné vidieť najskôr ženu nenalíčenú – mýlim sa?

 

Toto pre mňa nie je dôležité. Pred úpravou si nevestu odlíčim a pripravím. Pripúšťam však, že jej vlastná úprava mi môže niečo odhaliť. 

 

Čo v prípade, ak sa predstavy ženy nezhodujú s tými vašimi?

 

V minulosti sa to už stalo. Nevesta sa rozhodla „pokaziť“ líčenie. Myslím to doslova. Ja som sa však technicky za toto líčene nechcela postaviť, pretože ak sa jej niekto opýta, kto ju upravoval (a mal by taktiež iný názor), vyšla by som z toho ako neprofesionál. Preto som povedala, že urobím, čo chce, ale za túto prácu sa nemôžem postaviť. Stalo sa mi to však asi len jeden krát za 20 rokov. Vždy nájdeme spoločné riešenie. Viem, že sú vizážisti, ktorí jednoducho neustúpia. Ale musíme si uvedomiť, že je to deň nevesty,  nie náš. Trochu pokory nezaškodí.

 

 

Určite sa svadobné líčenie nedá opísať univerzálne, keďže každá sme iná. Niektoré preferujeme jemnejšie líčenie, iné zase výraznejšie. Ako postupovať?

 

Väčšinou mám nevesty, ktoré preferujú jemné líčenie. Ja sama sa radím k vizážistom preferujúcim čistý look. Mám rada však rozjasnenú krásnu a prepracovanú pleťovku – jednotnú s dekoltom. Dávam prednosť neprelíčeniu.

 

Dôležité sú iste aj šaty, účes či ďalšie doplnky, ktoré spolu musia hrať prim. Je tak?

 

Určite áno. Všetkého priveľa škodí. Sú krajiny, kde je nevesta od hlavy po päty „načančaná“. Veľa šperkov, priveľa makeupu, farieb, hrúbka... Mám rada harmóniu, eleganciu a jedinečnosť. Páčia sa mi kvety vo vlasoch alebo výrazné luxusné náušnice na dlhom krku, ale potom už nič viac. 

 

 

Predpokladám, že robíte aj skúšky líčenia. Ako to na takej skúške vyzerá? 

 

Skúšku líčenia robím približne mesiac pred svadbou, prípadne podľa potreby. Mnohé nevesty žijú v zahraničí, takže to riešime často za pochodu. Stalo sa mi, že sme skúšku mali rok pred svadbou. Raz mi dokonca nevesta volala priam v hysterickom záchvate, že jej už druhá vizážistka v poradí odriekla líčenie, vydávať sa mala za tri dni. Skúška sa robila večer pred svadbou, vsunula som ju nakoniec k mojej prvej neveste. Bývali časy, keď som o 6:00 ráno robila prvú nevestu a druhú s jej rodinou o 9:00 v úplne inom meste. 

 

Ako dlho trvá štandardne svadobné líčenie? 

 

Svadobné líčenie a účes u mňa trvá štandardne cca 2 hodiny. Viem sa však prispôsobiť aj veľmi náročným časom. Stalo sa mi, že mi nevesta povedala, že má len 45 minút na dlhé vlasy a make-up. Keď sa musí, tak sa musí. 

 

Ako by mala prísť žena na svadobné líčenie? Odlíčená s vyčistenou pleťou? Oblečená v ľahkých materiáloch? S účesom či bez neho? 

 

V prvom rade je dobré urobiť si vlastnú čerstvú rannú rutinu. Ak prídem na miesto, kde sa zhromažďuje celá rodina a je čas riešiť akútne problémy, tak sa na nevestu pozriem, prípadne jej podám masku, nech si ju aplikuje. Nevesta by mala mať na sebe oblečený župan alebo košeľu, aby nebolo nutné vyzliekanie cez hlavu. O to viac, ak je na prípravách aj fotograf. Určite inak vyzerajú fotky, kde má nevesta príjemný župan, nie pyžamo. Ak len líčim, je dobré, aby už bol účes hotový.

 

 

Čo považujete z pohľadu vizážistky za najkrajšie a najdominantnejšie pri líčení nevesty? 

 

Každá žena je niečím krásna. Niekedy to nie je možné vidieť na prvý pohľad. Najčastejšie sú to však oči. Väčšina žien uprednostňuje výrazné oči, menej je tých, ktoré siahnu trebárs po linke či červenom rúži (hoci vie táto kombinácia pôsobiť skvostne, ak je žena vhodný typ na takýto typ vizáže).

 

 

Povedzme, že žena má rada jednoduchšie líčenie. Ako by vyzeralo?

 

Toto je dobrá otázka. Jednoduché líčenie môžeme obe vnímať úplne rozdielne. Takže ako prvé si musíme ujasniť, čo pod týmto pojmom obe myslíme. Zväčša však ide o príjemnú a jemnú pleťovku s nie veľkou vrstvou make-upu. Jemné tiene a trochu rozjasňovača. Rada by som tu ale dodala, že aj jemné líčenie je v očiach vizážistu časovo náročný make-up, pretože technicky to chceme mať aj trvácne i naozaj pekné. 

 

Naopak, ak si žena zvolí minimalistickejšie šaty, ako docielite výrazné líčenie?

 

Vždy budú dobre vyzerať tzv. „smokey eyes“. Nie však v čiernej farbe, ale skôr hnedej až tmavohnedej. Pekne vyčesané obočie zvýraznené modernými technikami, ako je tuhé mydlo (aj podľa toho, čo na tvári bude vyzerať dobre). Umelé riasy dokážu naozaj úžasne zväčšiť a otvoriť oči.

 

Čo by ste odporúčali všetkým budúcim nevestám?

 

Ak sa zveria do niekoho rúk, pretože si ho vybrali na základe poznania jeho prác či odporúčaní, nech mu dôverujú. Na všetko si vyhraďte dostatok času a priestoru. Vychutnajte si tento deň a cíťte sa ako princezné. Aby ste sa tak však cítili, dôležitá je správna príprava. Mnohé ženy sa už nikdy o seba nepostarajú tak, ako práve v období pred svadbou.

 

Zuzana Wagnerová

 

Odkazy, IG, FB : https://www.instagram.com/elimakeupartistblog/

 https://www.facebook.com/EliskaPichonskaMakeupArtistHairStylist

web: https://www.elimakeupartistblog.com/?fbclid=IwAR0_5yTo_unWnmzp-baZGrzaJ_6K6d25rpGoBOhec6d9cef21KTUvvrx21g


 

 

  1.