Pampová tráva – jemnosť tejto jemnej rastliny je čoraz viac populárna

 

 

Predpokladám, že o pampovej tráve ste už mali možnosť počuť. Ak by aj nie, radi by sme vám o nej čo-to povedali a dnes ju dali na výslnie. Ide totiž o jemnú, no zároveň neprehliadnuteľnú rastlinu, ktorá si väčšmi získava srdcia nadšencov interiéru a svadobnej výzdoby vôbec. 

V hlavnej úlohe, pampová tráva

 

 

Pampová tráva, z angličtiny Pampas Grass prvotne pripomína zlaté dozreté obilie. Ide o okrasnú trávu, ktorá pochádza z pámp (stepí a prérií) Južnej Ameriky. Jej výška môže siahať až do rozmerov 100 – 250 cm. 

Závisí však, o akú úrodu ide – odlišuje sa práve dĺžkou, hustotou či farbou kvetov. Rovnako sú rozdielne aj odtiene, zatiaľ čo niektoré nájdete v krémovej či pastelovo ružovej farbe, iné odrody môžu byť hnedé až fialové. 

Kedysi a dnes

 

 

Ako sme už spomenuli, pampová tráva pripomína zlaté dozreté obilie, čo značí, že je ideálna ako výzdoba na koniec leta, keď sa oslavuje žatva. V minulosti si dokonca mladé nevesty vydávajúce sa po žatve nechali na hlavu upliesť veniec z dozretej pšenice. Avšak, pampová tráva predstavuje o čosi väčšiu eleganciu a nadčasovosť. 

 

 

Senzácia u nás i v zahraničí

Ak by ste chceli vymeniť typické svadobné kvetinové výzdoby za niečo inovatívnejšie, skúste siahnuť práve po pampovej tráve. Ide o fenomén, o ktorý je záujem už i v zahraničí. Práve vďaka svojej originálnosti a ľahkosti vytvára minimalistický a vkusný dojem. Viacerí odborníci sa zhodli, že práve pampová tráva je  hitom svadieb v roku 2022.

 

 

Univerzálne využitie

Ak premýšľate, ako môžete pampovú trávu zakomponovať do svadobnej výzdoby, nemusíte sa trápiť. Môžete z nej vytvárať nevšedné kytice, rôzne kreatívne závesné inštalácie, kolieska z pampovej trávy či ďalšie iné dekorácie na stoly. V prípade, ak sa rozhodnete o svadobnú výzdobu v tomto štýle (poväčšine ide o boho alebo vintage štýl), nezabudnite pampovú trávu začleniť aj do svadobnej kytice pierka pre ženícha. Veľmi dizajnovo pôsobí pampová tráva aj na svadobných oznámeniach, kde v kombinácii s červenou či sýto ružovo farbou docielite želaný efekt. 

 

 

Inšpiráciou môže byť taktiež vyzdobenie uličky, ktorou budete kráčať na obrad. V prípade voľby extravagantnejšieho prevedenia môžete siahnuť po vysokej pampovej tráve, tou určite prilákate oči mnohých a odvahou  prekvapíte nejedného hosťa. 

 

 

Uvoľnenosť a hravosť

Svojou povahou a farbami je voľba pampovej trávi vhodná na jesenné, ale aj zimné svadby. Ide o extrémne ľahkú dekoráciu, ktorá sa vplyvom prúdiaceho vzduchu pekne hojdá a prináša akúsi noblesnosť. 

 

 

Svadobná výzdoba tak prinesie pocit uvoľnenosti a hravosti, ktorá v spojení s ďalšími tónmi iných farieb vytvorí príznačné svadobné prostredie. Nebojte sa kombinácie s inými kvetmi, vázami, stojanmi či textilnými materiálmi. Poraďte sa s odborníčkami/odborníkmi, povedzte im o svojich predstavách a puste uzdu svojej fantázii. 

 

 

Použité zdroje:

http://www.lkstudio.sk/lkdecor

https://lkwedblog.sk/clanok/krasobrany-minimalisticke-riesenie-pre-dychberuce-zabery

https://www.tvojasvadba.sk/svadobna-hostina/svadobna-vyzdoba/pampova-trava-preco-si-ziska-aj-teba-a-ako-ju-zakomponovat-do-vyzdoby-/19679

https://sk.necesario.net/18949068-pampas-grass-will-be-the-hit-of-weddings-2022-see-how-to-use-it

https://sk.idee-fresche.net/17816480-pampas-grass-the-fluffy-trend-plant-from-south-america-is-becoming-a-popular-interior-trendh