Prečo je bozkávanie také úžasné?

Medzi jeden z neoddeliteľných prejavov našej lásky patrí bozk. Odborníci hovoria o bozkávaní ako o inštinkte, pri ktorom sa uvoľňujú látky – tie v nás vyvolávajú príjemné pocity. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo je bozkávanie také úžasné a čo vo vás vôbec evokuje? Zaujíma vás, na čo všetko vplýva vo vašom tele? Vedeli by ste si bez neho predstaviť život? 

 

 

Elixír šťastia

Podľa Harvardského profesora psychológie sa naše telo počas bozkávania zaplavuje hormónom - dopamínom. Ten sa v našom tele uvoľňuje v situáciách, keď sa venujeme niečomu, čo nám imponuje a zaujíma nás. 

V tele sa uvoľňujú ešte aj ďalšie hormóny – serotonín a endorfín. Navyše, telo má navýšenú hladinu testosterónu a oxytocínu. V prípade, ak ide o vášnivé bozky, odborníci hovoria o znížení krvného tlaku a bolesti hlavy, ako aj ústupe ženských menštruačných bolestí. Ide o sled viacerých hormónov, ktoré samotný akt bozkávania vyzdvihujú na elixír šťastia, ktorý nám pomáha pri prekonávaní smútku, stresu a napätia.

 

Bozk ako dentálna hygiena?

Možno to bude znieť neuveriteľne, ale bozkávanie je prospešné aj pre nezvyčajnú časť nášho tela – zuby. Pri bozkávaní sa nadmerne tvoria sliny, ktoré sú paradoxne pozitívne pre samotné zuby. Aj keď produkcia slín v nás možno vytvára zmiešané pocity, akt bozkávania považujeme za biologickú aktivitu. 

Výskumy ukázali, že práve sliny vytvorené počas bozkávania majú schopnosť bojovať so zubným kazom. Pri tejto aktivite sa zvyšuje prietok slín, čím sa prečisťujú zuby aj ďasná od baktérii. Navyše, sliny sú aj akousi ochrannou vrstvou pre naše zuby. V slinách sú prítomné minerály, ktoré môžu dokonca reparovať drobné škrabance na zubnej sklovine. 

 

 

Bozk – tvárová rozcvička

Pri bozku sa nielen dobre cítime, ale aj vyzeráme. Vedeli ste o tom, že pri jednom bozku sa do procesu pohybu dostáva až 40 tvárových svalov? Priam neskutočne znie číslo pri vášnivom bozku, pri ktorom používame približne 25 svalov tváre a 112 posturálnych svalov. Bozkávaním tak vyhladzujeme vrásky a rastieme do krásy. 

 

Bozk na chudnutie

Pri bozkávaní sa nám rozbúcha srdce, čo značí, že krvný obeh sa posilní, priam naštartuje. Celkovo sa povzbudí okysličenie nášho tela. Bozkávanie možno prirovnať k adrenalínovému športu, pri ktorom sa zvyšuje srdcová frekvencia i energia. Preto ľudia pri bozku aj chudnú, keďže ich celkový metabolizmus sa zrýchľuje. 

Vášnivé bozkávanie trvajúce hodinu vám pomôže spáliť v priemere 120 kalórii. Ak chceme byť o čosi realistickejší, za minútu to je v priemere 2 až 6 kalórii. Skvelé, čo poviete? Zavediete si každý deň polhodinový tréning bozkávania? 

 

 

Vitamínový bozk

V našich ústach žije viac než 700 druhov baktérií. Bozkávaním si prirodzene vymieňame sliny a prijímame nevedomky nové baktérie. Výsledky štúdie potvrdili, že mnohoraké baktérie sa spájajú prirodzene aj s lepším zdravím, resp. lepšou imunitou. Ústna mikroflóra sa tak môže približovať tej partnerovej (iste, po rokoch partnerstva) a čoraz viac budete lepšie pripravení popasovať sa s podobnými infekciami. 

 

 

Proti úzkosti

Aby toho nebolo málo, bozk sa podieľa aj na znižovaní hladiny stresového hormónu kortizolu a navyšuje hladinu serotonínu. Ide o látky, ktorá sa podieľajú na vyrovnávaní našej nálady. Vyššie spomínaným oxytocínom (ktorý telo pri bozku produkuje) sa automaticky uvoľníte a navodíte telu stav meditácie. Výsledkom je pocit pokoja a istoty.

 

 

Bozkávaním mladnem

Ako sme už poznamenali, bozkávaním sa nám zvyšuje prietok krvi. Bezpochyby ide aj o zvýšenie prietoku krvi do tváre. Stimuluje sa tak tvorba kolagénu. Rovnako sa tak pri pohybe pier zapája do procesu bozku celá tvár – podobať sa to môže akémusi jogovému cvičeniu tváre. Odborníčky na krásu práve toto cvičenie pripisujú stimulácii kolagénu, čo dopomáha k oddialeniu ochabovania tváre (hlavne dolnej časti).

 

Použité zdroje: 

https://zdravie.pluska.sk/rodina-a-tehotenstvo/naspulit-pery-8-uzasnych-dovodov-preco-je-bozkavanie-zdrave

https://noizz.aktuality.sk/zaujimavosti/co-sa-deje-pri-bozkavani/2bt4306

https://eduworld.sk/cd/nl/2396/dnes-je-medzinarodny-den-bozkov-co-je-na-bozkavani-take-uzasne

https://sk.justinfeed.com/articles/love-and-heartbreak/15-amazing-facts-about-kissing.html