Priezvisko po svadbe, svoje, tvoje či obe?

Existuje romantickejší deň v živote človeka ako svadba? Nie. Sľub lásky na celý život spečatený bozkom, výmenou obrúčok, u  niekoho sprevádzaný  dokonca vypustením bielych hrdliček v tomto smere asi nič neprekoná.  Skôr či neskôr však príde deň, kedy mladomanželia precitnú do reality a stáva sa to najčastejšie pri vybavovaní úradných a byrokratických záležitosti vyplývajúcich zo zmien v ich životoch.

 

Nový podpis sme si pred vydajom trénovali všetky. Je to celkom prirodzené a kým niektoré ženy berú manželove priezvisko za romantický prvok spoločného života, iné, čakajúc v dlhom rade na patričnom úrade, možno začínajú pochybovať - robím dobre? Svoje priezvisko si obľúbili, dokonca niektoré aj preslávilo. Rozumieme. Radi zároveň pripomíname, že možností je hneď niekoľko.

 

 

Keď krstné mená prestali stačiť

 

Predstavte si svet, kde existujú iba krstné mená. Takto napríklad doteraz funguje aj brazílska reprezentácia vo futbale. Pozná niekto priezvisko Ronaldinha? Na našom území sme si s krstnými menami vystačili v minulosti približne do 10. storočia. Neskôr sa k menu začali pridávať prímenia vychádzajúce z prezývok, ktoré vystihovali daného človeka. Povinné používanie priezvisk nariadil až koncom 18. storočia osvietený panovník a zároveň syn Márie Terézie, Jozef II

 

Pred svadbou po otcovi, po svadbe po manželovi

 

Zvyk zmeny priezviska po svadbe vychádza pravdepodobne zo silnej patriarchálnej tradície. Tu pramení aj známe a v súčasnosti diskutované „prechyľovanie“.  Priezviská totiž v minulosti vyjadrovali privlastňovací vzťah muža k žene v podobe privlastňovacieho prídavného mena s krátkou príponou –ova. Napríklad manželka pána Kováča bola Kováčova žena. Začiatkom 20. storočia sa nad príponou objavil síce nenápadný, ale dôležitý dĺžeň, ktorý veľa zmenil a privlastňovací vzťah z časti potlačil.

 

Vedeli ste, že?

Nový pohľad na staré tradície dokáže byť veľmi osviežujúci. Váhajúcim ženíchom nech je príkladom prezident Tomáš Masaryk, ktorý sa už v 19. storočí rozhodol pridať si k svojmu vlastnému aj priezvisko svojej americkej manželky, Charlotty Garriguovej.

 

Ako je to vo svete?

 

Čo krajina, to iné zvyky. Napríklad Španielom sa po svadbe priezviská nemenia. Dve priezviská dostávajú obyvatelia Pyrenejského polostrova pri narodení - prvé od otca, druhé od mamy. Ak napríklad manželia Daniel García Martín a Maribel Periáñez Ángel majú syna Cézara, volá sa César García Periáñez. Naopak Islanďania priezviská nepoužívajú vôbec. Ku krstnému menu sa potomkom dopĺňa otcove meno s koncovkou dóttir pri dcére alebo son pri synovi. Speváčka Björk sa plným menom volá Björk Guðmundsdóttir, otec  Björk je Guðmundur.

 

Pravidlá pri výbere priezviska

 

Zmena priezviska pri uzatváraní manželstva je citlivá téma aj pre silnejšie povahy. Našťastie možností pri rozhodovaní je viac. Podľa aktuálneho zákona sa môžu budúci mladomanželia rozhodnúť pre jedno spoločné priezvisko, ktorým sa stane priezvisko jedného z nich.  Ďalšou možnosťou je spoločné priezvisko, ale jeden z manželov si ponechá zároveň ako druhé v poradí svoje doterajšie priezvisko. Alternatívou môže byť ponechanie si svojich pôvodných priezvisk.