Rozhovor s mentorkou a výživovou poradkyňou: Je správne chudnúť pred svadbou?

 

 

Ivana Sopková je mentorka pre ženy, certifikovaná výživová poradkyňa a jogová inštruktorka, ktorá ženám pomáha cítiť sa fit, schudnúť a vytvarovať si svoju postavu tak, aby sa vo svojom tele cítili sebavedomejšie.

 

Ako mentorka pre ženy a certifikovaná výživová poradkyňa sa snažíš ženám pomáhať, aby sa cítili sebavedomo. Čo to vlastne znamená – cítiť sa sebavedomo?

 

Cítiť sa sebavedomo je veľmi často skloňovaná téma. Pre mňa osobne to znamená byť si vedomá samej seba, svojej sily. Z toho prirodzene plynie sebadôvera, to, že sa cítim vo svojom tele krásne, som spokojná so svojou postavou, mám dostatok energie, jem vyvážene a naplno si užívam život. 

 

Môže sa žena cítiť sebavedomo, hoc nespĺňa kladené normy spoločnosti? Každá sme jedinečná, dokonalosť neexistuje...

 

Určite áno, aj ja učím svoje klientky v mentoringových programoch, že to nie je o tom mať veľkosť S a nemať ani gram tuku navyše. Je to o tom cítiť sa vo svojom tele spokojne, vyživovať svoje telo kvalitnou stravou a pracovať taktiež na svojom mindsete (t. j. nastavení mysle). Pretože naše telo nás pustí len toľko, koľko mu dovolí naša hlava. Vediem ženy k tomu, že cítiť božsky a sebavedomo sa nebudem až vtedy, keď schudnem napríklad 10 kíl, ale je nutné už tu a teraz na tom pracovať. A dosiahnutie svojej vysnenej váhy bude čerešničkou na torte.

S čím sa ženy na teba najčastejšie obracajú?

 

Najčastejšie je to určite nespokojnosť so svojou váhou, postavou, majú málo energie, veľakrát tiež zdravotné problémy  Každopádne, mám aj ženy, ktoré sa chcú naučiť konečne zdravo a vyvážene jesť a tento životný štýl si držať ideálne do konca života. 

 

Čo vnímaš ako najväčší problém a komplex žien? S čím bojujú? 

 

Najväčší problém u žien je určite chudnutie. Niektoré ženy chudnú celý život, prechádzajú si rôznymi nezmyselnými diétami, vďaka ktorým z mojich skúseností možno aj schudnú, ale zásadne vždy je tam jojo efekt. Pokiaľ je žena zdravá a chce naozaj len schudnúť a preformovať postavu, nepotrebuje žiadne diéty, ale kompletnú zmenu životného štýlu. 

 

Kde tkvie podstata problému? Sú problémy žien zakorenené už od útleho detstva?

 

Určite je detstvo podstatnou časťou života, vďaka ktorej sa formujeme. Dedíme stravovacie návyky našich rodičov. Prirodzene, my ako deti vnímame, čo jedia naši rodičia a chceme to isté, pretože je to pre nás prirodzené. Preto sa často v dospelosti tieto návyky snažíme odnaučiť a budujeme si nové, lepšie.

Každá nevesta chce vyzerať jedinečne a neprehliadnuteľne. Pomáhala si už ženám aj s chudnutím pred svadbou?

 

Áno, mala som klientky, pre ktoré bola motivácia schudnúť do svojich vysnívaných šiat a cítiť sa božsky vo svojom tele. Za mňa je to krásna motivácia, keďže sama plánujem za niekoľko mesiacov svadbu. Znova však apelujem na to, aby ženy nehladovali, ale naučili sa jesť zdravo a vyvážene, vďaka čomu kilá pôjdu nádherne dole. 

 

Ako to vyzeralo? Kedy sa ti žena ozvala? Predpokladám, že chcela schudnúť...

 

Prišla ku mne klientka, ktorá mala 27 rokov, mala nadváhu cca 15 kg a začínalo sa jej to prejavovať už na zdraví, mala bolestivú a meškajúcu menštruáciu a počas  celého dňa cítila veľkú únavu . Mala cca 7 mesiacov do svadby. Na prvej konzultácii sme si spolu prešli jej návyky a ciele, ktoré chce dosiahnuť a nastavili sme jasnú stratégiu, vďaka ktorej sa jej podarilo dať 15 kg dole za 5 mesiacov. To znamená, že šla priemerne 3 kg mesačne dole, čo je z môjho pohľadu zdravé chudnutie, šla cez 40 cm dole na objemoch. Stala sa z nej nádherná sebavedomá žena, na ktorú som obrovským spôsobom hrdá, pretože sa jej zmenilo nielen telo a mohla si obliecť šaty o 3 konfekčné veľkosti menšie, ale mala oveľa viac energie, menštruácia konečne prestala byť utrpenie, komplexne sa zmenila aj po mentálnej stránke. Začala si viac veriť, samozrejme, veľkú zmenu si všimol aj jej budúci manžel, ktorý ju v celom procese podporoval, vďaka čomu sa ich vzťah ešte viac zlepšil. Takže to malo veľmi veľa aj ďalších neočakávaných bonusov. 

 

Čo všetko musela vo svojom živote zmeniť? 

 

V prvom rade musela zmeniť vnímanie samej seba a svojho tela, ktoré ženy učím v spolupráci. Naučiť sa mať rada svoje telo a prijímať ho zo všetkým bol prvý krok. Samozrejme, sebaláska a pozitívny vzťah k svojmu telu, nie je otázka jedného mesiaca, ale niekedy to je aj niekoľko ročná práca, ktorá jednoznačne stojí za to. Druhá vec, ktorú sme zmenili, bol pitný režim, ktorý bol predtým zložený len z dvoch káv denne a dvoch šálok čaju. Takže sme úplne zmenili jej pitný režim a nastavili ho tak, aby sa začal proces chudnutia. Ďalšou vecou bolo kompletné prekopanie jej stravovacích návykov, ktoré sa skladalo hlavne z veľkého množstva sladkostí a pečiva, zvýšili sme porcie jedál, pretože jedla max. 2x denne. A v neposlednom rade sme zvýšili pohybovú aktivitu, takže sme spolu praktizovali pravidelné lekcie jogy, ktorú zo ženami cvičím a zaradili sme viac prechádzok, aby denne  urobila aspoň 6000 krokov, tým že mala sedavé zamestnanie. 

 

Podarilo sa vám dosiahnuť cieľ?

 

Áno, schudla 15 kg za 5 mesiacov a dala dole 40 cm na objemoch. 

 

Určite je individuálne, aký dlhý čas potrebuje žena na zmenu. Ako to však vidíš ty? 

 

To je naozaj veľmi individuálne, pretože to záleží samozrejme aj na tom, koľko kíl chce žena schudnúť. Prirodzene, čím viac kíl žena potrebuje schudnúť, tým dlhší čas pred svadbou by mala začať. Priemerne, pokiaľ sa bavíme o zdravom chudnutí, je to 2,5 až 5 kg za mesiac, ale ako vravím, je to naozaj veľmi individuálne. Doporučujem však začať postupne so zmenou a formovaním postavy aspoň 6 až 9 mesiacov.

 

Samotná príprava svadby pôsobí mnohokrát stresujúco a vyvoláva rôzne obavy. Nehrá tento faktor „proti nám“ a chudnutiu nepraje?

 

Jednoznačne stres spôsobuje spomalenie chudnutia a celkovo spomalí funkciu všetkých metabolických procesov v tele. Takže drahé ženy, nestresovať sa. Sú rôzne techniky, vďaka ktorým sa dostaneme viac do pokoja, a ktoré sú proti stresu, ako napríklad prechádzka v prírode, cvičenie, meditácia...

 

Určite proces zmeny podstatne vplýva aj na samotnú psychiku. Je dobré vôbec takéto zmeny pred svadbou narýchlo realizovať?

 

Ideálne je nerobiť zmenu narýchlo, pretože všetko potrebuje čas, naše telo obzvlášť. Preto vám odporúčam, nenechávajte si to na poslednú chvíľu. A znova pripomínam, chudnutie neznamená držať hladovku a nejesť. Zdravé chudnutie je o kompletnej zmene stravovacích návykov, ktoré trvá cca 90 dní, kým sa z toho stane návyk.

Každopádne chápem, že my ženy chceme všetko rýchlo a hneď, preto v tom najkrajnejšom prípade sa bavíme o cca 3 mesiacoch, keď je žena schopná schudnúť 5 až 7 kg. 

 

Ako by vlastne mala začať žena, keď sa rozhodne, že chce schudnúť, lebo o dva – tri mesiace sa vydáva? 

 

Začnem tým, ako by nemala začať, a to je hľadať nejaké informácie z neoverených zdrojov na internete. Informácii je naozaj veľa, ale polovica z toho nie je pravdivá, a zároveň každé jedno ženské telo je naozaj veľmi individuálne. Vždy si nájdite odborníka, ktorý sa tejto oblasti venuje, absolvoval adekvátne vzdelanie a  má za sebou výsledky klientov, ktoré sú dlhodobé. 

 

Určite je významným faktorom aj čas, ktorý potrebuje na prípadné cvičenia, jogu, prípravu stravy, atď. Nie je to lepšie odložiť?

Čo sa týka prípravy stravy, u veľa žien ide o mýtus, že príprava jedla trvá dlho a nemajú na to čas. Vediem ženy k tomu, že sa môžu naučiť jesť zdravo, efektívne a vďaka tomu dosiahnuť postavu snov. Napríklad taká príprava obeda zaberie cca 15, max. 30 min. času. Taktiež nielen v rámci stravy, ale aj cvičenia, je to o správnom time managemente, pretože pokiaľ napríklad tráviš 30 min. až 1 hod. denne na sociálnych sieťach a sleduješ, čo je nové, tak si dokážeš nájsť aj priestor na vyživenie svojho tela. Je to otázka priorít. 

 

Viem, že sa v blízkej dobe vydávaš. Pripravuješ sa nejako špeciálne na svoj veľký deň?

Hlavne si celý proces prípravy svadby náramne užívam, aj keď nebudem klamať, miestami samozrejme aj ja pociťujem stres. Keďže už na sebe pracujem niekoľko rokov, veľmi mi pomáha práve joga a meditácia naladiť sa na samú seba  a viac sa uvoľniť.

 

Tebe však Ivanka chudnúť netreba. Čo iné však pred svadbou výnimočne realizuješ?

Pred svadbou riešim hlavne spevnenie postavy, tým že budem mať svadobné šaty z odhalenými rukami, práve oblasť ramien a rúk je pre mňa teraz podstatná. To znamená, že som sa hlavne v cvičení zamerala na túto oblasť. Samozrejme dbám aj na dostatočný pitný režim a hĺbkové čistenie pleti, aby bola pleť v svadobný deň rozžiarená, pretože kvalita pleti súvisí hlavne s tým, ako sa stravujeme, aký máme celkový životný štýl.

 

Odporúčala by si teda ženám pred svadbou schudnúť? 

Odporúčala by som určite každej jednej žene pred svadbou schudnúť, pokiaľ skutočne vníma, že je to pre ňu dôležité a je to pre ňu silná motivácia pohnúť sa z miesta, dosiahnuť postavu, akú si praje. Avšak, ako som už spomínala, je nutné vyhradiť  si na chudnutie dlhšie množstvo času podľa množstva kíl, ktoré chce žena zhodiť.

 

 

Máš odkaz pre ženy, ktoré váhajú a nevedia, či sa pred svadbou pustiť do chudnutia?

Určite áno. Drahé ženy, každá jedna z nás si zaslúži cítiť sa krásne, sebavedome a božsky vo svojom tele. Aj ty si zaslúžiš mať telo svojich snov a užiť si svoj svadobný deň naplno. A nielen ten...

 

Zuzana Wagnerová

 

Odkazy, IG, FB : @ivanasopkova, https://www.facebook.com/ivana.i.sopkova