Stal sa telefón nechceným členom vašej domácnosti?

Stal sa telefón nechceným členom vašej domácnosti? Vyskúšajte ho nahradiť hrami, pri ktorých naň zaručene zabudnete. 

Ovládli vašu domácnosť technológie natoľko, že im venujete viac pozornosti ako svojim najbližším?

 

Voľné chvíle a dlhé večery nemusíte len presedieť pozerajúc do obrazoviek. Stačí si len vybrať tú správnu hru. Môžete siahnuť po kartových, doskových, logických či strategických hrách

 

Späť v čase

Dlhé chvíle si môžete skrátiť aj obyčajnými spoločenskými hrami, na ktoré ste v detstve nedali dopustiť. Nezáleží na tom, koľko vás je a ani na tom, či si chcete zaspomínať so svojimi súrodencami na bezstarostné detstvo alebo iba chcete svojim deťom ukázať, ako ste sa v ich veku zabávali vy. Rovnako, ako si retro štýl získava stále viac priaznivcov v oblasti nábytku, tak aj tieto klasické hry si vyslúžili podobné prívlastky, ktoré im pridávajú na popularite. Ak sa vám teda náhodou nezachovali žiadne hry, tak aj dnes ich ľahko zoženiete a dokonca aj vo vynovených prevedeniach. 

Domino

Domino v klasickej nestarnúcej podobe bolo pravdepodobne jedným z prvých stretnutí s číslami a práve touto nevinnou hrou začínali aj prvé matematické otázky. Výhodou teda je, že hra nie je striktne vekovo obmedzená, pretože pravidlá sú veľmi jednoduché. Domino je ideálnou voľbou aj ako náučná hra pre deti v predškolskom veku, ale aj pri takejto sčasti matematickej hre je o zábavu postarané. V takmer každom hračkárstve zoženiete klasické drevené doštičky posiate bodkami, ale rovnako zaujímavé je aj domino so zvieratami či farebne rozlíšenými doštičkami

 

 

Karty

Napriek mnohým pokusom presunúť kartové hry do online sveta sa tradičné papierové karty naďalej držia na prvých priečkach obľúbených zábavných hier. Deti si najrýchlejšie osvoja pravidlá kvarteta alebo legendárneho Čierneho Petra. Skúsenejší kartoví hráči môžu oprášiť svoje vedomosti pri sedme, mariáši alebo kanaste. Ak ste úplní začiatočníci v kartových hrách, začnite tými najjednoduchšími, pri ktorých ide viac o zábavu než o samotnú hru. 

Osobitnou kategóriou je pexeso, ktoré vám okrem zábavy ponúkne aj kvalitnú pamäťovú rozcvičku. Cenovo ide o jeden z najlacnejších variantov, preto si môžete rovno zaobstarať aj viacero balíčkov. Pre dievčatá pexeso s princeznami, pre chlapcov s autíčkami, pre dospelých s pamiatkami a pre bystrých školákov aj pexeso s anglickými slovíčkami

 

 

Nestarnúca klasika

Ku hrám, ktoré pravdepodobne nikdy nevyjdú z módy možno jednoznačne zaradiť hru Človeče, nehnevaj sa!. Táto pôvodom nemecká hra je tu s nami už viac ako 100 rokov a stále si dokáže nájsť nových hráčov. Samozrejme, že na trhu nájdete klasickú doskovú hru pre štyroch hráčov, ale dnes dokážu najmä detskú pozornosť prilákať rôzne rozprávkové motívy spojené s pravidlami tejto hry. Človeče, nehnevaj sa! taktiež ľahko zoženiete v cestovnej mini verzii s magnetickými figúrkami či vo verzii až pre šiestich hráčov.  

Ďalšou hrou, ktorú majú mnohí z nás doma aj napriek tomu, že ju nikdy nevedeli hrať, je šach. Tmavé a bledé políčka šachovnicovo rozmiestnené na doske sú azda tou najznámejšou a najobľúbenejšou strategickou hrou na svete. Prvým krokom je spoznať šachové figúrky a zoznámiť sa s ich funkciami v hre. Pravidlá šachu môžu byť zo začiatku trochu mätúce, ale pravidelným hraním si ich dokáže osvojiť každý, či už dieťa, alebo dospelý

Rovnako obľúbenou strategickou hrou je aj dáma, pri ktorej šachovnicový podklad ostáva rovnaký, ale menia sa figúrky. V obchodoch sa často môžete stretnúť s výhodnými baleniami hier 2v1, ktoré zahŕňajú všetko potrebné pre šach aj dámu. V prípade, že ešte len začínate so strategickými hrami, začnite s dámou, ktorej pravidlá ľahšie pochopia aj deti v porovnaní so šachom. 


 

Obľúbené vo svojej kategórii

Okrem klasických a legendárnych spoločenských hier, si veľkú popularitu získali aj mnohé nové hry so zaujímavými pravidlami. Voľné večery si tak môžete užiť s rodinou pri hrách ako Monopoly, Scrabble, Dixit či Activity

Activity patria síce k doskovým spoločenským hrám, ale ani zďaleka vás táto hra nenechá sedieť. Počas hry zapoja hráči všetky svoje mozgové bunky a okrem tých aj zvyšok tela. Zábavná hra, ktorú si užijú všetky vekové kategórie. 

Spoločenská hra Monopoly zase preverí váš obchodný talent a pri Dostihoch sa budete cítiť ako ozajstní stávkari. Originály spomínaných hier sú síce určené pre staršie deti, ale bez problémov zoženiete aj verzie junior bez výrazných vekových obmedzení. 

Mozgové bunky si neoddýchnu ani pri Scrabble, kde naplno využite svoju kreativitu a jazykové znalosti. Ak je fantázia vaše druhé meno a nerobí vám problém vytvárať dvojzmysly a myslieť metaforicky, potom je Dixit tou správnou voľbou pre vašu celovečernú zábavu. Spomedzi kartových hier sa na prvých priečkach drží UnoBang!, s ktorými sa iste zavďačíte celej rodine. 

 

 

Bez dosky

Rodinné hry, pri ktorých sa nemusíte učiť žiadne náročné pravidlá a dokonca ani nemusíte investovať takmer žiadne peniaze, dokážu rovnako skrátiť dlhé večerné chvíle. Meno, mesto, zviera, vec patrí k hrám, ktoré vám otvoria bránu zábavy už za pár centov. Postačí len papier a pero. Papier je tiež hracou plochou pri piškvorkách, šibenici (obesenec) alebo lodičkách. Tieto hry sú časovo veľmi flexibilné a pravidlá možno meniť podľa svojej chuti. Ďalšie hry iba s papierom a perom, ktoré si môžete zahrať kdekoľvek a kedykoľvek, nájdete tu.

 

 

Prepojenia:

https://vecickykk.sk/kvarteto/

https://vecickykk.sk/cierny-peter/

https://www.alza.sk/hracky/domino/18879134.htm

http://macrek.szm.com/kanasta.html

http://macrek.szm.com/marias.html

https://www.kartovehry.com/2019/02/28/jednoduche-pravidla-kartovej-hry-klasicka-sedma/

https://www.kartovehry.com/category/kartove-hry/pre-deti/

https://www.alza.sk/hracky/clovece-nehnevaj-sa/18873873.htm

https://brainking.com/sk/GameRules?tp=1

https://www.alza.sk/hracky/sach-a-dama-d5571239.htm

https://www.sportino.sk/pravidla-hry-dama-p235.htm

https://www.mall.sk/hladaj?s=spolo%C4%8Densk%C3%A1%20hra%20monopoly

https://www.mall.sk/hladaj?s=spolo%C4%8Densk%C3%A1%20hra%20activity

https://www.martinus.sk/?uMod=list&uTyp=search&c=%C4%8D%C5%A1%C5%A5%C4%8F&uQ=anglick%C3%A9+pexeso

https://www.sdetmi.com/podujatia/detail/63513/hry-s-perom-a-papierom-ktore-neomrzia/

 

Názov: Stal sa telefón nechceným členom vašej domácnosti? Vyskúšajte ho nahradiť hrami, pri ktorých naň zaručene zabudnete.

Autor: Zuzana Bánska

Rozsah: 3 NS

Dĺžka čítania: 3 minúty