Svadobná kytica sa nemusí len hádzať.

 

 

Svadobná kytica

 

Predstavuje bezpochyby nenahraditeľnú súčasť každej svadby, avšak reč nie je len o estetickej a dekoratívnej funkcii, ale neveste dokáže dodať aj štipku odvahy a stability počas svadobného obradu. Niektoré kvety dokonca svojou vôňou upokojujú a eliminujú stres, čo prevažná časť neviest určite ocení. Výber kvetov a ich následná kombinácia do svadobnej kytice si väčšinou vyžaduje istú dávku trpezlivosti, a teda nevesta, ktorá by takéto rozhodnutie urobila zo dňa na deň je skôr raritou. Kytica môže byť tvorená kvetmi podľa vášho vkusu, alebo môžete vytvoriť kombináciu kvetov podľa ich významu. O kvetinových druhoch, ktoré majú tú najvýraznejšiu symboliku a sú obľúbenou súčasťou svadobných kytíc si môžete prečítať v tomto blogu

 

 

Svadobná kytica je spolu s obrúčkami a svadobnými šatmi zhmotnenou živou spomienkou, ktorá vám bude celé roky pripomínať tieto slávnostné okamihy. So svadobnou kyticou sa automaticky spája jej tradičné hádzanie, ktoré síce zabaví prítomných svadobčanov, ale musíte počítať s tým, že kytica sa vám nevráti. Ak teda patríte k nevestám, ktoré už majú vyhradené čestné miesto pre svoju kyticu, ale zároveň by ste ju aj rady zakomponovali do svadobného programu, hádzanie nemusí byť jedinou možnosťou, ako sa jej symbolicky vzdať. Najjednoduchšou možnosťou je pripraviť si zvlášť kyticu na odovzdanie, aby vám tá svadobná ostala na pamiatku. Životnosť svojej kytice predĺžite jej usušením. Ako na to? To sa dozviete tu.

 

 

A z hry vypadáva...

 

Na symbolické hádzanie kytice, ktorým nevesta odovzdáva pomyselnú štafetu ďalšej slobodnej dievčine, vždy čaká množstvo zhromaždených svadobčaniek a družičiek, ktoré túžia po tom, aby kytica pristála práve v ich rukách. Napriek tomu, že ide výlučne o tradíciu so svadobnou symbolikou, pre niektoré slobodné dievčiny je nevestina kytica začiatkom cesty k vlastnej svadbe. Pri chytaní svadobnej kytice tak môže ľahko dôjsť k nechceným pádom alebo zraneniam, ktoré rýchlo narušia slávnostnú atmosféru

Podobným situáciám môžete predísť tak, že hádzanie svadobnej kytice nahradíte zábavnou a o niečo bezpečnejšou hrou. Táto hra je ľahko realizovateľná a jej princíp je založený na postupnom vypadávaní zúčastnených „hráčok“.  Okrem samotnej kytice potrebujete aj dlhé stuhy, ktorých počet by mal byť rovnaký ako počet slobodných dievčin. Všetky stuhy sú priviazané ku kytici a postupne si každá dievčina vyberie svoju stuhu, s ktorou sa od  nevesty vzdiali. Všetky zúčastnené tak stoja v kruhu okolo nevesty a za hudobného sprievodu tancujú, alebo sa len posúvajú jedným smerom. Nevesta má zakryté oči a náhodne vyberá stuhy, ktoré nožnicami prestrihnePrestrihnutá stuha znamená, že dievčina z hry o kyticu vypadáva. Celá hra prebieha dovtedy, kým neostane posledná víťazná stuha. Ide o elegantné a zároveň zábavné odovzdanie kytice, pričom sa nemusíte báť, že dôjde k roztržke medzi zúčastnenými, keďže je to dielo náhody. Namiesto svadobnej kytice môžete do hry zakomponovať úplne inú kyticu, aby vám tá vaša ostala v neporušenom stave. Ako by to mohlo vyzerať práve na vašej svadbe zistíte v tomto videu.

 


 

Každá je víťazka

 

Symbolika odovzdávania svadobnej kytice nemusí nutne znamenať, že štafetu odovzdáte iba jednej z družičiek. Slobodné dievčiny sa slávnostne zhromaždia a nevesta postupne zo svadobnej kytice vyberá po jednom kvety, ktorými následne obdaruje každú dievčinu. V tomto prípade je každá zúčastnená víťazkoutradícia ostáva zachovaná. Ak nie je možné zo svadobnej kytice jednotlivé kvety vybrať, vopred si pripravte druhú kyticu, ktorá nebude tak pevne zviazaná a kvety z nej tak ľahko vyberiete. Možno zvoliť rovnaké kvetinové druhy, alebo pre každú družičku vybrať osobitný druh, napríklad podľa toho, aký obľubuje. Rovnakým spôsobom môžete vybrať aj sfarbenia kvetov. Elegantné a súčasne šarmantné riešenie, ktorým si nevesta patrične uctí každú slobodnú družičku, vám taktiež pomôže vyhnúť sa prípadným sporom.  

 

 

 

Stoličky, stoličky, stoličky

 

Svadobný program môžete osviežiť hudobným doplnkom v podobe nestarnúceho stoličkového tanca. Počet stoličiek sa znižuje a zúčastnených je vždy o jedného viac než stoličiek. Slobodné dievčiny sa postavia okolo kruhu zo stoličiek a počas hudobného sprievodu tancujú v kruhu. Po každom zastavení piesne sa družičky musia rýchlo usadiť a v každom kole tak vypadne vždy jedna súťažiaca. Hra prebieha dovtedy, kým neostanú len dve súťažiace a iba jedna stolička. Posledná usadená dievčina vyhráva kyticu. 

 

 

Klasika s prekvapením

 

Ak predsa len túžite po tradičnom hádzaní kytice počas svadobného programu, ale nechcete vyvolať žiadne negatívne emócie, rozviažte kyticu a rozoberte ju do posledného kvetu. Zo samostatných kvetov vytvorte provizórnu kyticu a môžete smelo hádzať. Takto voľne spojené kvety sa už vo vzduchu začnú od seba oddeľovať, a tak sa celá kytica rozletí nad hlavami slobodných dievčin a každej sa ujde aspoň po jednom kvietku. Takýmto riešením nič nepokazíte, ale práve naopak. Ak kyticu nerozviažete pred očami svadobčanom, bude pre nich prekvapujúce, keď sa odrazu kytica začne vo vzduchu rozpadať. Samozrejme, taktiež si môžete pre túto aktivitu zaobstarať druhú kyticu. 

 

 

Linky:

http://www.lkstudio.sk/lkdecor

https://www.instagram.com/lk_decor_svadobnevyzdoby/

https://blog.galeriakvetin.sk/vedci-tvrdia-vona-kvetov-zmiernuje-prejavy-stresu/

https://niecomodre.sk/blog/stale-ste-nenasli-tie-spravne-kvety-na-vas-velky-den-ich-symbolika-vam-vyber-dokaze-ulahcit/

https://www.tvojasvadba.sk/nevesta/svadobna-kyticka/ako-ususit-svadobnu-kyticu-aby-ti-zostala-na-pamiatku-/21260

https://www.facebook.com/watch/?v=252835095420848

https://www.youtube.com/watch?v=rz7Uhi_9xjc

 

Autor: Zuzana Bánska

Rozsah: 3,1 NS

Dĺžka čítania: 4 minúty