Svadobné pečatidlo

Pasujete sa momentálne s prípravou svadobných oznámení a premýšľate, ako vôbec navrhnúť ich celkový dizajn? Určite sa vám hlavou ženie mnoho nápadov, ktoré podliehajú vášmu estetickému cíteniu, preferencii či ideám, ktoré by ste radi pretavili práve do jednej z najvýznamnejších udalostí vášho života. Záverečnou bodkou na oznámení môže byť práve svadobné pečatidlo. 

 

 

Vlastné je najlepšie

Nech už premýšľate nad akýmkoľvek grafickým návrhom vášho svadobného oznámenia, určite buďte autentickí, stavte na originálnosť. Pri návrhu buďte nápaditý a do popredia dajte váš osobitý štýl.

Návrhov na internete je nespočetne veľa, vždy však zaujme kreatívny prístup a samotná nosná myšlienka, ktorú zakomponujete do prípravy. Skúste sa zamyslieť, čo by vás oboch mohlo vystihovať, čo vás spája, čo sa vám obom páči. Popri návrhu oznámenia je tiež potrebné myslieť na obálku a s ňou spojenú záverečnú fázu tvorby oznámenia, ktorou je práve spomínané svadobné pečatidlo.

 

 

 

 

Pečatidlo používali už v minulosti

Už v pradávnych časoch používali pečatidlo na rôzne listy, spisy či dokumenty. Určite si spomeniete na jeden z historických filmov, v ktorom dáma v honosných šatách po dopísaní list zapečatila. Čo tak si to skúsiť na vlastnej koži a zapečatiť všetky svoje svadobné oznámenia? 

 

 

Stačí málo

Na originálnosť vám postačí v tomto prípade ozaj málo. Základom bude kovové pečatidlo a pečatný vosk. V prvom momente vám hlavou prebehla myšlienka, ako na to. Iste, jednoduchý návod je na mieste. Preto by sme vám radi priblížili, ako si môžete v pokoji domova vyrobiť svadobné pečatidlo a dotvoriť vaše svadobné oznámenie unikátnym a sofistikovaným doplnkom.

 

Čo budete potrebovať?

Primárne budete potrebovať, ako sme už aj vyššie spomenuli, kovové pečatidlo, ktoré si viete zakúpiť cez internet na rôznych portáloch zameraných na dekoračné, šperkárske a svadobné (doplnkové) potreby. Rovnako tak pečatný vosk. Zíde sa vám tiež lyžica na topenie vosku – tú si viete zakúpiť buď na  spomínaných miestach, ale poslúžiť vám môže aj domáca výbava, inšpirujte sa na internete a zvážte vaše (domáce) možnosti.

 

 

 

 

Niečo navyše?

Ďalšie komponenty sú už len a len na vás. Kreativite sa medze nekladú, obzvlášť to platí i teraz. Pečatenie môžete doplniť a prepojiť s dekoráciami, ako sú napríklad rôzne špagáty, šujtáš, stužky, kvetiny, vetvičky, koráliky a pod. Nápadov na internete nájdete viac než dosť. Nezabúdajte, že menej je niekedy viac, inak to nie je ani pri výrobe pečatidla. 

 

 

 

Pečatidlo na mieru?

Ak ste nenároční a máte radi jednoduchosť, na internete nájdete množstvo pečatidiel s pestrou ponukou námetov. Na mysli máme rôzne nápisy (napr. bude svadba), kvety, srdcia, ruže a pod. 

Ak však bažíte po niečom vlastnom, pečatidlá sa dajú vyrobiť aj na mieru. Vlastné logo alebo prvok vedia už dané portály zrealizovať podľa vašich predstáv, samozrejme, vopred by vám mali poskytnúť náhľad. Ak je vaša príprava náročnejšia, oslovte grafika, ktorý vám s návrhom vopred pomôže a nájdete spoločné riešenie. 

 

 

 

S voskom narábajte opatrne

Ak už máte zaobstarané samotné pečatidlo, na rade je pečatný vosk. Pri jeho zaobchádzaní buďte ostražitý, nutné sú špeciálne pomôcky – lyžička na roztápanie vosku. Zakúpený pečatný vosk si vopred nakrájajte a kúsočky (podľa zváženia) položte do lyžice na roztápanie. Následne lyžicu položte nad oheň a  vosk sa vám pomaly začne roztápať (tip: vosk roztápajte nad čajovou sviečkou). 

Trvať by to malo ozaj krátko, približne 5 minút. Ak už budete sledovať, že vosk sa celkom roztopil, vylejte ho z lyžičky na dané miesto, kde si chcete vyrobiť už danú pečať, resp. časť na oznámení, ktorú chcete pomocou tohto vami vyrobeného vosku uzatvoriť (na mysli máme napr. obálku, ktorú voskom uzatvárate).

Na vyliaty vosk hneď položte pečatidlo a jemným stiskom pritlačte. Dávajte si však pozor, aby ste netlačili príliš silno, vosk sa vám môže rozliať do všetkých strán a nepôsobilo by to príliš esteticky. Vyčkajte pár sekúnd (5 – 10) a pečatidlo veľmi dôkladne vyzdvihnite z vosku preč. 

 

 

Aký vosk? 

Pri výbere pečatného vosku si nechajte poradiť v tej ktorej predajni či e-shope. Špeciálny pečatný vosk je zväčša ohybný, čo značí, že pečať by nemala byť poškodená či zničená. 

V ponuke je na trhu množstvo farieb pečatného vosku, berte preto do úvahy jednak dizajn oznámenia a neprekombinujte ho zbytočnou prehnanou kombináciou farieb. Napríklad béžová farba môže s výraznou farbou obálky, resp. dizajnom oznámenia pôsobiť veľmi decentne a slávnostne zároveň. 

 

 

 

Záverečné detaily

V rámci pečatenia môžete nechať priestor vašej fantázii i vo finálnych detailoch. Pred samotným zapečatením môžete napríklad do vosku položiť kúsky vetvičiek, kvetov a pod. (odporúčame na okraj vyliateho vosku) a pečatidlo položiť do vosku tak, aby olemovalo aj daný komponent. 

 

 

Vo finálnej fáze môžete tento proces obohatiť o špagát, jutovinu, stužku, krajku či iné prírodné materiály, vďaka ktorým bude oznámenie dokonale vyšperkované.

 

 

 

Použité zdroje: 

foto: http://lkstudio.sk/lkprint

https://www.sperkovo.sk/pecatny-vosk-a-jednoduchy-navod-ako-na-to/

https://mojasvadba.zoznam.sk/magazine/kedy-posielat-svadobne-oznamenia

https://pulso.sk/produkt/pecatidlo-na-mieru/