Svadobné prskavky

V poslednom období mesiacov sa možno aj vy čoraz častejšie stretávate so svadobnými fotografiami, ktoré môžeme pokojne nazvať aj prskavkové. Tento trend sa u nás šíri čoraz častejšie, preto sme sa rozhodli priniesť vám krátky náhľad do svadobného sveta prskaviek a jeho aha momentov. 

 

Na scéne je nový boom

 

V minulosti sa nám ani len nesnívalo, že práve súčasť silvestrovskej zábavy môže byť zakompovaná aj do samotných svadobných fotografií. Práve prskavky môžu byť pre vás zaujímavou možnosťou, ak chcete svadobné fotografie obohatiť o prvok, ktorý bude navodzovať magickú atmosféru. 

 

Ponorme sa do tmy, nie však úplnej

 

Bezpochyby je v prípade voľby prskavkových fotiek nutné vyčkať do tmy, aby z fotografii sálala autenticita a čaro. Nenáhlite sa, radšej si ozaj pre toto fotenie zvoľte neskoršiu hodinu, nahromaďte všetkých ľudí do exteriéru a užite si moment, ktorý zveční tento okamih.

 

Zverte sa do rúk fotografa

 

Iste ste si už sami na fotografiách s prskavkami všimli, že možností, ako sa s nimi fotiť, je nespočetne. Fotograf dokáže zachytiť žiaru, ako aj ďalšie iné odlesky a aspekty samotnej prskavkovej atmosféry. 

Navyše, ak je fotograf ozajstný profesionál, je možné, aby zachytil aj nakreslený vzor vo vzduchu. Na mysli máme práve fenomén, ktorý na fotkách mnohokrát vyráža dych. Výsledkom tak môžu byť skutočne fascinujúce fotografie. 

 

 

Nezabudnite sa pripraviť

 

Prskavkové dielo je však nutné ozaj pripraviť, aby sa vám vydarilo a skončilo na jedničku. Základom je časová réžia, ideálne po západe slnka, keď je ešte dostatočné šero. Prskavky poobede nevyniknú, zároveň úplne tma nie je tiež nutná, keďže by už šlo o nezaujímavé, doslova čierne pozadie. Dôležité si je uvedomiť, že na fotografii by v momente bolo možné vidieť len to, čo by bolo (prskavkami) osvetlené. Preto si vopred zistite, kedy bude vo váš svadobný deň zapadať slnko. Berte do úvahy, že ak bude daždivý alebo zamračený deň, slnko zapadne o čosi skôr.

 

Pre aké prskavky sa rozhodnúť?

 

Svadba ako udalosť nesie v sebe elegantnosť, čo značí, že vhodnejšie by bolo siahnuť po klasických prskavkách, ktoré majú efekt praskajúcich hviezd (iste z fotografií viete, o čom hovoríme). Klasické prskavky, ktoré všetci poznáme, majú zlatisté svetlo, zatiaľ čo na trhu máme aj farebné neónové prskavky či prskavky s inými efektmi – tie sú však menej vyhľadávané. Štandardne pri obyčajných prskavkách viete, čo vás čaká, preto odporúčame staviť na zaručenosť a istotu. 

 

Aké prskavky si vybrať? 

 

Základom je zvoliť veľkostne dlhé prskavky. Nechceme totiž, aby prskavky, ktoré zapálime na začiatku, zhasli skôr, než si ich len niektorí vôbec zapália. Hoci sú malé 15 cm prskavky lacné, na svadbu sa nehodia, keďže chceme predísť faux pas (pokiaľ zapálite prskavku poslednému účastníkovi, tomu prvému dohorí). Naša rada je preto zvoliť prskavky dĺžky 50 cm. Úprimne, aj príprava a celková réžia fotografa bude chvíľu trvať. 

 

Raz, dva, tri – zapáľme!

 

Rovnako tak bude aj neskoršia hodina, čo môže navodzovať veselú a uvoľnenejšiu atmosféru. Preto je nutné klásť dôraz aj na to, aby sa prskavky zapaľovali súčasne, možno to bude zniesť komicky, ale najlepšie na povel. 

 

 

S čím prskavky zapáliť?

 

Odporúčame, aby ste zabudli na klasické zapaľovače, pri ktorých budete mať pri zapaľovaní piatej prskavky spálené prsty. Verte, že pri zapaľovačoch by to neprebiehalo hladko a boli by ste zbytočne nervózni. 

Riešením pri zapaľovaní môžu byť dlhšie zápalky, no najlepšou alternatívou sú práve sviečky, ktoré si vopred pripravíte, poukladáte vedľa seba a budete od nich postupne naraz odpaľovať oheň. Prípadne sviečky môžu ostať vo vašej blízkosti a dotvoriť atmosféru. Možnosťou je tiež odpaľovať prskavky jednu od druhej. Je to už na vás, na škodu nemusí byť skúška na nečisto pred svadbou.

 

Premyslite si formu 

 

Nezabudnite vopred fotografa informovať, že máte v pláne aj takéto prskavkové fotenie. Môže sa stať, že v niektorom prípade za určitých okolností bude potrebovať aj ďalšie fotografické vybavenie. 

Nastavienie expozície je v danej situácii vždy odlišné, preto si premyslite, ako sa chcete fotiť. Variant je nespočetne, spomenieme tanec novomanželov uprostred prskavkového kruhu (ten nesmie byť veľmi široký, aby tanečníkov zvládol osvetliť). 

 

Dbajte na bezpečnosť

 

Iste si poviete, že ide „len“ o prskavky, no bezpochyby je nutné dbať na bezpečnosť, keďže aj takáto pyrotechnika vie narobiť škodu. Obzvlášť v prípade slávnostných šiat a oblekov. Buďte ostražití, neponáhľajte sa a dávajte pozor na oblečenie a vlastné zdravie.