V našej tvorbe prevláda jednoduchosť, minimalizmus, no zároveň aj wau efekt

DWA–Dreamweddingagency– tak sa volá vaša svadobná agentúra. Kedy ste ju založili?

 

Naše DWA sme spolu s mojím manželom založili ešte v roku 2017, čiže je tomu už 5 rokov.

Kto prišiel s týmto nápadom?

 

S nápadom prišiel ako prvý môj manžel Daniel. Keďže sme sa obaja už skôr pohybovali v svadobnom odvetví, Daniel ako člen kapely, ktorá hrá na svadbách a ja ako členka speváckeho zoskupenia, ktoré chodí čepčiť. Nebolo to pre nás niečo úplne nové.

 

Názov plynul aj zo skutočnosti, že jej súčasťou ste len dwaja?

 

Dá sa to tak povedať, avšak len z polovice. Na druhej strane sme chceli niečo krátke, výstižné a hlavne, aby to charakterizovalo našich klientov. Čiže dwa, dwaja, manželský pár.

Predstavte sa prosím v skratke...

 

Sme mladá svadobná agentúra, ktorá sa venuje prevažne svadobnému aranžovaniu. Máme radi minimalizmus, nadčasovosť a najmä personalizované výzdoby s dušou, ktoré odrážajú vnútro našich klientov. Hlavnou súčasťou sme my – manželský pár Daniel a Veronika, ktorý sa snaží snúbencom priblížiť čo najviac a mnohokrát naše vzťahy prerástli až do priateľstva. Okrem svadobnej výzdoby ponúkame aj osvetlenie sály, prípravu svadobných tlačovín, prenájom inventáru či sprostredkovanie svadobného čepčenia alebo auta.

 

Na čo všetko sa v rámci svadobných príprav zameriavate?

 

Ako som už spomenula vyššie, ide o širokú škálu služieb. V rámci výzdoby ide najmä o doladenie farieb a detailov výzdoby. Dekorovanie interiéru, exteriéru, kostola. Neoddeliteľnou súčasťou je príprava kvetinovej výzdoby.

Ako máte rozdelené úlohy? 

 

Daniel je technickou časťou nášho tímu. Venuje sa grafickej príprave tlačovín, tvorbe cenových ponúk. Počas dekorácie ho zamestnávam najmä stavbou konštrukcií na svetelné steny, osvetlením sály, avšak poslednú dobu privoňal už aj k tvorbe kytíc a aranžmánov, keďže to je hlavne moja parketa. Rovnako ja ako žena dolaďujem všetky farebné detaily a komunikujem s nevestami o všetkých maličkostiach a prianiach.

 

Nepochybne, ako žena dávaš všetkému cit pre detail a emóciu, ako si sa vôbec dostala k tejto práci?

 

Mojím hnacím motorom bol práve Daniel. Bola to čistá zvedavosť skúsiť vytvoriť prvú kyticu. Počas prednášok na vysokej škole som tajne pozerala tvorbu svetových floristov. Doma skúšala s kvetmi z mamkinej záhrady, no nakoniec som sa zúčastnila aj floristického kurzu. Avšak žiaden kurz vás na prácu floristu nepripraví tak, ako neustále skúšanie, experimentovanie a sebavyučovanie.

Inklinovala si k láske ku kvetom a dekorácii už odmala?

 

Nedá sa to povedať. Odmala som bola veľmi umelecky podkutá. Dlho som tancovala spoločenské tance, hrala na klavíri. Dá sa povedať, že som inklinovali ku kráse v každej podobe. Občas som v rámci detského hrania tvorila kytičky zo živých lúčnych kvetov, avšak nikdy by mi nenapadlo, že ma to povedie až k floristike.

 

Aké všetky činnosti vie na svadbe pokryť a zabezpečiť DWA? S čím môžu svadobčania rátať?

 

Výzdoba sály, kostola. Osvetlenie priestoru, tvorba a tlač tlačovín, oznámení. Tvorba kvetinovej výzdoby, kytíc. Prenájom inventáru. Sprostredkovanie svadobného auta, čepčenia, kapely, DJ a iné.

Čím všetkým v rámci výzdoby disponujete? 

 

Ponúkame rôzne sklenené vázy, podstavce, svetelné steny, fotosteny, návleky, servítky. Skrátka všetko, čo si len pod svadobnou výzdobou môžete predstaviť.

 

Ako sa zmenila situácia príchodom pandémie?

 

Všetko sa menilo od základov. Na začiatku vládla medzi nevestami panika. Svadby presúvali aj na termíny počas pracovného týždňa, museli sme sa riadiť aktuálnymi opatreniami vlády, ktoré avšak prichádzali vo veľkom oneskorení. Všetky jarné a jesenné svadby sme museli zrušiť, respektíve presunúť aj na niekoľko krát. Doteraz sa svadobné odvetvie zbiera z pandemickej krízy a uvidíme, čo prinesie tento rok.

 

Zmenili ľudia nároky a požiadavky? Sú možno menej nároční? 

 

Medzi nevestami prevláda minimalizmus. Väčšinou sú nároky skôr vysoké, keďže existuju dokonalé obrázky a portál Pinterest . 

Ako ste na tom boli počas pandémie, keďže veľké svadby boli zakázané?

 

Keďže to nie je naša jediná práca a obaja s manželom pracujeme v automobilovom priemysle, dá sa povedať, prežili sme. Neviem si predstaviť, ako to zvládli naši kolegovia, keďže doba odmlku svadieb trvala likvidačne dlho.

 

Zdobili ste domácnosti, domovy?

 

Domov pripravujeme väčšinou len malé dekorácie na dvere či do váz. Avšak počas pandémie sme zdobili vo vonkajšom stane na záhrade u našej nevesty. Doteraz na to veľmi radi spomíname. Zhodneme sa, že nakoniec išlo jednu z najkrajších a najosobnejších svadieb.

Aké sú možno súčasné trendy v rámci svadobných výzdob? 

 

Momentálne sa stále medzi nevestami drží tzv. greenery výzdoba. Prevláda minimalizmus a čisté línie. Využitie vzdušných materiálov ako šifón, mušelín a sviežich kvetov - anemonky, pivónie, ranunculus, anglická ruža.

 

Aké kvety prevládajú vo vašich výzdobách? Staviate na klasiku?

 

Kvety vyberáme podľa sezónnosti. Ide nám najmä o trvácnosť a nevestám predovšetkým o cenu. V každej výzdobe nemôže chýbať zeleň – eucalpytus, eustoma a iné, ako napríklad gypsomilka, ruže či iné drobné kvietky.

Vaše tvorba je príznačná práve minimalizmom a detailmi, vďaka ktorým je nádherná a neprehliadnuteľná. Je tak? 

 

Veľmi sa nám páči západný štýl svadieb. Jednoduchosť, minimalizmus, no rovnako aj tzv. wau efekt. 

 

Živé kvety, prírodné materiály. Čo ešte vo vašej výzdobe prevláda? 

 

Vzdušnosť, jemnosť a hlavne nepreplácanosť. Skutočne sa riadime heslom: menej je viac.

 

Stretávate sa s predstavami ľudí, ktoré sa nestotožňujú s tou vašou? Ako potom postupujete?

 

Áno, stretli sme sa. Väčšinou sa snúbencov snažíme usmerniť a naladiť na našu vlnu. Stalo sa nám, že sme sa nestotožňovali s predstavou nevesty, vtedy ich posúvame našim kolegom, nakoľko sa nepodpíšeme pod niečo, s čím nie sme spokojní.

Inšpirujete sa niekým a niečím? 

 

Sledujeme tvorby amerických či ruských floristov. Zo Slovenska obdivujeme tvorbu Roberta Bartolena, Petry Chovanec či Spicy wedding.

 

Ako dlho trvá príprava štandardnej svadobnej výzdoby? 

 

Dá sa povedať, že celý týždeň, nakoľko počas celého týždňa dolaďujeme detaily s nevestou. Samotná bežná výzdoba trvá viac-menej okolo 5 až 6 hodín. Závisí to ale od náročnosti. Avšak predchádza tomu tvorba kvetinovej výzdoby, ktorá sama o sebe trvá zvyčajne pol dňa. Mnoho ľudí si myslí, že je to jednoduché, rýchle. Práve naopak, za každou výzdobou sa skrýva mnoho práce a úsilia aranžéra, ktoré sa od prvej myšlienky až po posledný detail tvorí aj niekoľko mesiacov.

Čo ťa na tejto práci väčšmi napĺňa? 

 

Že sme s manželom spolu, že sa dopĺňame a máme okolo seba v tíme ľudí, na ktorých sa vieme spoľahnúť. Na každú pozitívnu spätnú väzbu od mladomanželov, a najmä za nové priateľstvá, ktoré sme vďaka DWA našli.

 

O čom DWA sníva? 

 

Momentálne o mieri a pokoji. Keďže sme sa tento rok rozrástli, všetko vnímame o to viac intenzívne. Snívam, že raz po našom boku bude zdobiť aj naša dcéra a dúfam, že do budúcna vďaka DWA získame ešte mnoho cenných priateľov. No najmä snívame o tom, že budeme navždy DWA, teda tri a štyri.

 

Zuzana Wagnerová

Odkazy, IG, FB : @dreamweddingagency, https://www.facebook.com/svadwaň