Vianoce sú tu!

 

Premýšľajúc, ktorým vianočným klišé začnem, si uvedomujem, že Vianoce v sebe skrývajú toľko tajomného, očakávaného a radostného, koľko si žiada azda každá ľudská duša. A aj preto sa každá ošúchaná fráza premení na obdobie, na ktoré sa tešíme celý rok. 

Pomaly sa nový rok so starým strieda, nenazdali sme sa, a v toku ročných udalostí, povinností, starostí a iných styčných bodov nás onedlho zaplatí vlna radosti, lásky, prianí všetkého dobrého, ktoré dostávame od množstva ľudí. Zrazu sme k sebe lepší, máme k sebe bližšie. 

 

Zamerajme pozornosť inam

 

Z každej strany sa na nás hrnie rovnako tak aj potreba upratovať, mať všetko prichystané, dom „sa musí“ lesknúť. Všetko chceme mať tip-top, a navyše, stihnúť to na čas, aby sme sa nestresovali. No už prehnanými očakávaniami a nepotrebnými prípravami sa stresujeme a znepríjemňujeme si najkrajšie dni v roku. 

Mali by sme si preto uvedomiť, že na Vianociach nehrá rolu, v akom stave je naša domácnosť, či máme vypucované všetky izby a poutieraný prach na každej jednej poličke. Práve naopak, pokoj, pohoda a príjemná nálada nám dokážu navodiť naozaj sviatky prežité v radosti, ,bez nervozity či hnevu. Neklaďte sami na seba prehnané nároky, ale zamerajte sa na to, aby ste sa cítili oddýchnutí, aby ste nevstupovali do tohto jedinečného obdobia v roku vyčerpaní a podráždení. 

 

 

Stačia dva druhy

 

Vianoce si bez koláčov azda nedokážeme predstaviť. Medovníky, šuhajdy, griláž, kokosové, linecké, pokračovať ani nebudem. Pristihli ste sa, že vám tečú slinky dolu bradou? Nečudo! Kto by nemiloval neopakovateľnú vôňu vianočných medovníkov? Takého človeka nepoznám. 

Spomínam si na časy, keď sme si na základnej škole robili „prieskumy,“ koľko ktorá mamka upečie zákuskov. A veru, boli to dvojciferné počty mojich spolužiačok. Predpokladám, že máte zákusky, na ktorých si potrpíte, a s radosťou ich spoločne s deťmi doma pečiete. Nezabudnite však, že na ich počte a množstve nezáleží. Radšej stavte na lásku, ktorej vložíte do ich prípravy obzvlášť viac. A verte mi, žiadna návšteva nebude prekvapoená., že na tácke budú „len“ zdobené medovníčky. Ocenia vašu blízkosť a prítomnosť. 

 

 

Darujme si seba

 

Patríte medzi skupinu, ktorá nakupuje vianočné darčeky už v v novembri alebo si to nechávate na poslednú chvíľu? Ste v nakupovaní dôsledný, dáte si záležať a pochodíte mnoho obchodov, kým sa dopracujete k tomu, po čom vaša blízka osoba túži? Alebo ste v panike a tesne pred Vianocami sa náhlite a stresujete, že ešte žiadny darček nemáte? 

Mám pre vás nápad, ktorý vám môže priniesť viac, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Skúste tento rok nenakupovať. Poviete si: šialené, nemožné, nereálne? Hovorím a nabádam vás z vlastnej skúsenosti. Už druhý rok sme si v rodine dali dohodu, teda, lepšie povedané, želanie. Pred Vianocami sme sa dohodli, že si žiadne darčeky kupovať nebudeme. Hoci sa to prvotne zdalo ako nerealizovateľné, vyšlo to! 

Možno sa bijete rukou po hlave, na čo je už len toto dobré... Poviem vám hneď niekoľko dôvodov. Ten hlavný spočíva v tom, že spoznáte a objavíte skutočný zmysel Vianoc. Ten sa neskrýva v pozlátkach, preplácaných darčekoch, materiálnych veciach, ktoré nutne (ne)potrebujeme. Zmysel sa nedá kúpiť, ani nájsť pod stromčekom. Zmysel je viac. Je to rodina, blízki, ktorí stoja pri vás, majú nás radi. Je to láska, šťastie, pokoj a úsmev. Želajme si práve to, pracujme na tom, aby boli naše vzťahy lepšie, a aby sme všetci mali k sebe navzájom bližšie. 

Ten ďalší je práve konzumný spôsob života, ktorý umocňujú aj samé Vianoce v podobe nespočetného množstva darčekov. Nekupujete si vari v priebehu roka to, čo nutne potrebujete? Nemáte v skrini dostatok oblečenia, ktoré vám absolútne vystačuje? Takto by sme mohli pokračovať donekonečna. Mali by sme si uvedomiť, že čím viac budeme mať, tým menej nám nebude stačiť. Zamerajme sa na minimalizmus, vystačme si s málom, o to viac si budeme vážiť to, čo máme a uvedomíme si, ako nám k šťastiu nechýba veľa.  

Ďalším pridaným benefitom je ušetrenie peňazí a času. Sami dobre viete, koľko peňazí utratíte pri nakupovaní. A som si istá, že ich nie je málo! 

 

 

Poteší slovo a myšlienka

 

Popri všetkých „povinnostiach“, ktoré s prípravou štedrovečerného stola či celkovou výzdobou stromčeka súvisia, si nezabudnite spomenúť na tých, s ktorými nie sme v kontakte často, ale máme ich radi a záleží nám na nich. Spravme si kávu alebo čaj, sadnime do vyhriateho obľúbeného kresla a potešme ich krátkou správou alebo im zavolajme. Verte, že ich to poteší. Rovnako tak, ako vás poteší hovor od človeka, s ktorým ste neboli v kontakte dlhšiu dobu, allebo sms od priateľky, ktorú ste dlho nevideli. 

 

Spomaľme

 

Počas Vianoc mnohí cítia akýsi tlak, aby všetko stihli, aby bolo všetko načas. Áno, je krásne dodržiavať zvyky a tradície a mať Štedrú večeru v presne stanovený čas, ako to mávali naši rodičia, starí rodičia. Ísť na polnočnú svätú omšu. Pozrieť si obľúbený film po Štedrej večeri. 

No skúste sa neplašiť, nemať pocit, že niečo musíte. Jediné, čo ozaj musíte, byť pokojní a užívať si prítomné okamihy s tými, ktorých máte najradšej. Stavte radšej na spoluprácu, rozdeľte si úlohy. Robte to, na čo máte náladu a čo vás neobmedzuje a neprekáža vám. 

 

Choďte na prechádzku

 

Neexistuje nič lepšie ako ísť sa prejsť, nadýchať sa čerstvého vzduchu, brázdiť zimnými vysvietenými ulicami. Navyše, ak nám pod nohami vŕzga sneh, je to hotový balzam na dušu. Hrubo sa oblečte, chyťte sa za ruky a večer sa vyberte na nočnú prechádzku s najbližšími. Alebo sa prejdite a navštívte niekoho, koho potešíte krátky rozhovorom a šálkou teplého punču či čaju. Spravte si na prechádzate medzizastávky spojené s návštevami, spríjemnite si vianočné chvíle, ktoré sú práve o tom, že máme mať k sebe bližšie a byť k sebe o kúsok lepší. 

 

 

Zuzana Wagnerová