Vianoce vo svete: Omša na korčuliach i striga na metle. Aj takéto vianočné tradície dodržujú Taliani či Venezuelčania.

 

Prečo je Venezuela počas Vianoc plná korčuliarov? 

 

Venezuelčania sú rovnako ako obyvatelia ďalších juhoamerických štátov ukrátení o idylické snehovo biele Vianoce a takisto nepoznajú to čaro popraskaných pier, bieleho obočia, zahmlených okuliarov, zamrznutého nosa či znecitlivených prstov. Jednoducho prichádzajú o veľa. ☺ Vianočné sviatky v Caracase, hlavnom meste Venezuely, sa často nesú v duchu letných teplôt približujúcich sa k tridsiatke, preto si tamojšie deti spravidla nepripíšu na svoj  zoznam darčekov žiadne sánky, boby, klzáky, lyže a už vôbec netúžia po snowboarde, pokiaľ sa teda za lyžiarskou sezónou nevyberú za hranice. 

 

 

Ak by ste sa prechádzali po uliciach Caracasu vo vianočnom období mali by ste väčšiu pravdepodobnosť, že do vás vrazí korčuliar než chodec. Ide o prostú venezuelskú vianočnú tradíciu, ktorú sa domácim darí dodržiavať dodnes. Keďže ulice nie sú pokryté snehom a už vôbec nie ľadom, tak miestni sa po meste premávajú na kolieskových korčuliach. Mesto sa vždy počas Vianoc stará o povrch ciest a chodníkov, aby boli bezpečné pre prejazdy hromady korčuliarov. Cieľom tohto davu nie je vzhľadom na vysoký podiel katolíkov v krajine nič iné ako svätá omša v kostole. Kolieskové korčule sú akousi alternatívou ku sánkam, na ktorých by vo Venezuele len ťažko niekam došli. 

 

 

Vianoce sa začínajú sláviť 16. decembra a posledným vianočným dňom je 24. december, pričom každý deň sa tradične koná skorá ranná omša Misa de Aguinaldo. Márne by ste však čakali preplnené parkoviská pred kostolmi. Väčšina veriacich sa do kostola hrnie na kolieskových korčuliach, a to v jednotnom sprievode celým mestom. Ulice mesta, ktorými korčuliarsky sprievod prechádza sú uzatvorené a tak sa na svätú omšu všetci veriaci dostanú včas. 

 

 

Ďalšou mimoriadne zaujímavou tradíciou spojenou s kolieskovými korčuľami je neobyčajné zobúdzanie detí. Deti, ktoré sa chcú zúčastniť korčuliarskej tradície a bývajú na jednej z tých ulíc, ktorými sa korčuliari poženú, by si mali uviazať dlhý špagát o prst na nohe a zvyšok spustiť z okna tak, aby visel do ulice. Podľa toho, samozrejme, na akom poschodí dieťa býva si musí zvoliť aj dostatočnú dĺžku špagáta, aby siahal aspoň po prízemie domu. Keď budú korčuliari prechádzať okolo domu, tak len mierne potiahnu za visiaci špagát alebo lanko, čím dieťa dostane akýsi signál, že už je čas, aby si obulo svoje korčule a pridalo sa k sprievodu

 

Zatiaľ čo sú vo väčšine krajín strigy symbolom Halloweenu, v Taliansku si bez jednej z nich nevedia predstaviť Vianoce. Kto je tajomná La Befana a prečo krúži nad strechami domov na Troch kráľov? 

 

Vianočné darčeky sa už automaticky spájajú s tradíciami po celom svete, a to od západu až na východ, ale predsa len sa aj v tejto tradícii dokážu jednotlivé krajiny od seba značne odlíšiť. Mnohé národnosti sa však zhoduje v tom, že deti úpenlivo čakajúce pod vianočným stromčekom či vedľa krbu sa ešte v starom roku dočkajú vysnívaných darčekov. V Taliansku si však deti musia počkať na darčeky až do 6. januára. A to nie je všetko, vďaka čomu sú talianske Vianoce mimoriadne výnimočné.  

Kým u nás na Slovensku nosí darčeky Ježiško, v Amerike Santa Claus, v Rusku Dedo Mráz, v Španielsku Traja králi a v Bulharsku Dedo Koleda, v Taliansku sa o nosenie darčekov stará žena - La Befana. Podľa legendy je La Befana navonok škaredá striga, ale vo vnútri dobrosrdečná žena, ktorá obdarúva všetky dobré deti sladkosťami a darčekmi, a naopak neposlušné deti sa musia uspokojiť s cibuľou, cesnakom, uhlím či obyčajnou palicou. V noci z 5. na 6. januára lieta na svojej metle nad talianskymi mestečkami a na chrbte si nesie vrece plné darčekov. Žiadna živá duša ju nikdy nezbadá a pokiaľ by ste ju náhodou aj stretli, tak vás od nej pravdepodobne čaká metlový výprask, pretože chce ostať naveky pod rúškom tajomstva

 

 

Legiend o tom, prečo práve La Befana nosí darčeky a prečo práve na sviatok Troch kráľov je viac než dosť. Väčšina z nich sa však odohráva v období, kedy Traja králi putovali za malým Ježiškom

 

1. legenda

 

La Befana bola podľa tohto príbehu obyčajnou ženou žijúcou v malom meste, v ktorom bola známa ako najpohostinnejšia osoba s tým najútulnejším domom. Práve v čase narodenia  malého Ježiška putovali Traja králi aj cez toto mesto. Zastali  pred jej domom a prosili ju, aby ich na rýchlo sa blížiacu noc prichýlila vo svojom príbytku. Široko-ďaleko bola najdobrosrdečnejšia a vzácnym hosťom poskytla prístrešie. Nasledujúci deň ráno sa jej Traja králi chceli odvďačiť tým, že jej navrhli, aby sa k nim pridala a pozdravila s nimi malého Ježiška. Vyhovorila sa však na veľa domácich prác a trojica mudrcov sa tak pobrala ďalej. Po istom čase si to La Befana rozmyslela a rozhodla sa ich ísť hľadať. Nedokázala ich však už dostihnúť a ani netušila, ktorým smerom sa mohli vydať. Pod dlhom a neúspešnom hľadaní sa nakoniec vrátila domov. Túžila obdarovať malého Ježiška, ale nepodarilo sa jej to, preto teraz po celom Taliansku nosí darčeky malým deťom. 

 

 

2. legenda

 

Druhá legenda je veľmi podobná tej prvej a rovnako súvisí s putovaním Troch kráľov. Rozdiel je akurát v tom, že La Befana ich na noc neprichýli, pretože ju čaká ešte veľa práce. Neskôr sa však bude cítiť veľmi previnilo a rozhodne sa ísť hľadať malého Ježiška sama aj s vrecom plným čerstvého pečiva, ktoré chce dieťaťu dať ako dar. Putuje mnoho dní, ale malého Ježiška nenájde a tak sa hovorí, že ho hľadá dodnes a preto od nej dostanú darčeky všetky deti, pretože z hľadiska kresťanských Vianoc sa malý Ježiško ukrýva v každom dieťati

 

 

V podvečer piateho januára si všetky deti starostlivo rozvešajú vianočné ponožky nad krb, ku ktorým sa La Befana dostane cez komín. Pokiaľ domácnosť nemá komín, tak La Befana vkĺzne dovnútra cez malú kľúčovú dierku. Keďže La Befana má pred sebou ťažkú noc, tak mnohé deti jej pripravia aj zopár koláčikov, chlieb a pohár vína na posilnenie. 

 

Kedysi boli okná domov v talianskych uliciach plné detí hľadajúcich na oblohe lietajúcu La Befanu. Dnes sa radšej deti usadia pred televíziu, počítač alebo mobil, ale predsa len sa La Befana dokonale hodí aj do 21. storočia. 

  • je ekologicky založená, pretože jazdí iba na metle
  • drží sa najnovších módnych trendov a nenosí len deravé oblečenie, ale aj topánky
  • čas je pre ňu drahocenný, preto si vždy krajce chleba namáča do vína, zároveň tak zaženie hlad aj smäd
  • aktívne bojuje proti týraniu zvierat a neprepravuje sa sobmi ako jej konkurencia
  • prefíkane sa vyhýba zápcham a lieta po oblohe v období, kedy jej cestu neskrížia ostatní nositelia darčekov 
  • pracuje sama a nepotrebuje zamestnávať škriatkov a ani Snehulienku

 

INFO:

Kategória: Za oponou 

Rozsah:  dlhý článok (4 NS)

Približná dĺžka čítania: 10 minút

Autor: Zuzana Bánska