Výber svadobných filmov

Svadobná tematika je nevyčerpateľným zdrojom filmových námetov. Niektoré si pozrieme raz, iné dvakrát, viaceré z nich však prerástli v hotové filmové klasiky, na ktorých sme doslova vyrástli. Väčšina z nich je spracovaná skôr humornou formou, napriek tomu v sebe ukrýva nie jednu myšlienku, ktorá vo vzťahu stojí za zamyslenie. Poznáte ich všetky? Toto je výber našich svadobných filmov, ktoré by ste mali mať pozreté od vrchu až po spodok.

 

Nestarnúca klasika

 

1. Svadba môjho najlepšieho priateľa

 

Hlavné postavy: Julianne (Julia Roberts) a Michael (Dermot Mulroney)

Hovorí sa, že ak chcete šťastné manželstvo, máte si vziať svojho najlepšieho priateľa. Aj preto sa zrejme Julianne a Michael už počas štúdia dohodli, že ak si do 28. narodením nikoho nevezmú, zosobášia sa. Michael si však nájde snúbenicu a v momente, keď Julianne pozve na svadbu, uvedomí si, ako šialene ho miluje. Za Michaelom preto odcestuje s jasným cieľom - prekaziť svadbu. Byť sebcom je však pre Julianne ťažšie než sa zdá a nakoniec predsa len uprednostní lásku k najlepšiemu priateľovi pred dosiahnutím vlastného šťastia. Aj z vlastnej skúsenosti predsa vieme, že ozajstní priatelia sú nie raz vzácnejší než láska :)

 

 

2. Svadby podľa Mary

 

Hlavné postavy: Mary (Jennifer Lopez) a Steve (Matthew McConaughey)

Príbeh o Mary, úžasnej plánovačke svadieb, pozná snáď úplne každý. Mary je totiž jednou z tých, ktoré potvrdzujú pravidlo, a hoci pracuje v svadobnom priemysle, na pravú lásku, ktorá by trvala celý život, vlastne neverí. Jej názor zmení až Steve, no má to háčik - obrovský háčik! Steve je totiž snúbencom jej klientky, a keď si Mary uvedomí, že mu má plánovať svadbu, jej svet sa otočí hore nohami. Pravá láska si ale cestu vždy nájde, a aj tento film je dôkazom toho, že sa oplatí bojovať za ňu aj v prípadoch, kedy to naozaj nie je jednoduché.

 

 

 

3. Štyri svadby a jeden pohreb

 

Hlavné postavy: Carrie (Andie MacDowell) a Charles (Hugh Grant)

Ďalšou svadobnou klasikou je film Štyri svadby a jeden pohreb, ktorý ukazuje na to, ako rýchlo dokážeme zmeniť názor na svadbu v momente, keď stretneme pravú lásku! Presne to je prípad Charlesa, ktorý sa s každou ďalšou svadbou svojich priateľov stále viac utvrdzuje v tom, že sa ženiť nechce. Vzápätí na to však stretne Carrie, ktorá mu totálne poblázni hlavu. Okamžite sa do nej zamiluje, no zistí, že už čoskoro sa bude vydávať za niekoho iného. Charles však našťastie pohne rozumom a presvedčí Carry o tom, že pravú lásku treba počúvať aj ak má skrátka blbé načasovanie :)

 

 

4. Nevesta na úteku

 

Hlavné postavy: Maggie (Julia Roberts) a Ike Graham (Richard Geere)

Nasledovať vlastné srdce nie je vždy jednoduché. Svoje vie o tom aj nevesta Meggie, ktorá až trikrát ušla spred oltára len preto, že nebola presvedčená o tom, že sa chystá vziať si pravú lásku. Vďaka svojim útekom si popularitu získala aj medzi novinármi, a keď sa jeden z nich rozhodne Meggie vyhľadať, ani len netuší, že práve on bude prvým ženíchom, ktorému neutečie. 

 

Keď sa láska komplikuje…

 

1. Návrh

 

Hlavné postavy: Margaret (Sandra Bullock) a Andrew (Ryan Reynolds)

Mať hroznú šéfku je jedna vec. Keď vás však táto hrozná šéfka začne vydierať svadbou, pretože jej hrozí deportácia, to už je väčší problém. A hoci by si Andrew jej deportáciu prial zo všetkých najviac, chopí sa príležitosti a na oplátku za svadbu žiada povýšenie. Ešte pred svadbou ju však Andrew vezme domov na oslavu babičkinej 90-ky. Až tu Margaret zistí, že Andrew je celkom iný muž než za akého ho považovala. Poctivý, maximálne pracovitý, zodpovedný a lojálny aj napriek tomu, že mu patrí polovica Aljašky! Okrem bohatstva si však Margaret všíma aj omnoho dôležitejšie veci a netrvá dlho, kým si uvedomí, že ho miluje. Napriek svojej panovačnej povahe mu však nedokáže ublížiť a tak nakoniec rezignuje. Na to už je však poriadne neskoro, pretože aj keď Andrewa vytáča do nepríčetnosti, aj on si veľmi dobre uvedomuje, že Margaret je jediná žena, ktorú miluje.

 

 

2. Tvoj snúbenec, môj milenec

 

Hlavné postavy: Rachel (Ginnifer Goodwin), Darcy (Kate Hudson) a Dex (Colin Egglesfield)

Oslava 30. narodením prinúti Rachel zamyslieť sa nad svojím životom. Pracuje síce ako právnička v prestížnej kancelárii, no začína si uvedomovať, že práca jej šťastie a spokojnosť neprinesie. Čo je však horšie, neprestávajú ju prenasledovať výčitky svedomia, pretože muža, do ktorého sa zaľúbila ešte počas štúdia, len tak naservírovala svojej najlepšej kamarátke Darcy. Tým mužom je Dex, ktorý si Darcy čoskoro vezme za manželku. Problém je, že po spomínanej oslave tridsiatky sa Rachel zobudí vedľa Dexa v posteli! Najskôr sa na tento incident snažia obaja zabudnúť, s blížiacou sa svadbou si však Dex až príliš dobre uvedomuje, že Rachel je výnimočná žena, ktorá ho chápe omnoho viac než jeho vlastná snúbenica. Okrem poriadnej skúšky lásky tak v tomto filme utrpí aj vzťah najlepších priateliek. No aj keď sa na čas zo všetkých stanú sokovia, čas nakoniec všetko vylieči.

 

 

Aj taká je predsvadobná realita :)

 

1. Vojna neviest

 

Hlavné postavy: Liv (Kate Hudson) a Emma (Anne Hathaway)

Obdobie pred svadbou odhalí mnoho, vrátane toho, či kamarátka, ktorú roky považujete za tú najlepšiu, je naozaj najlepšou kamarátkou. Presne to sa stalo Liv a Emme, ktorých svadby na vysnívanom mieste pripadli na ten istý deň. Namiesto toho, aby sa jedna pre druhú obetovala, sa však strhne ozajstná vojna, v ktorej sú obe ochotné zájsť ďaleko, ďaleko za hranice. Čo myslíte, čo nakoniec zvíťazí? Dokonalá svadba alebo dlhoročné priateľstvo?

 

 

Diabolská svokra

Hlavné postavy: Charlotte (Jennifer Lopez), Viola (Jane Fonda) a Kevin (Michael Vartan)

O svokrách koluje nespočetné množstvo nemiestnych vtipov a rozhodne k nim môžeme zaradiť aj film Diabolská svokra, ktorý ju zobrazuje v tom najhoršom možnom svetle. Svoje by o tom vedela rozprávať Charlotte, ktorá po dlhých rokoch konečne našla toho pravého, no problém je, že vzťah a spoločné šťastie im kazí jeho matka Viola. Viola je svojím synom priam posadnutá, preto sa rozhodne, že Charlotte z jeho života jednoducho vyštve. Nechýba veľa a bolo by sa jej to podarilo, v deň ich svadby však našťastie pochopí, že Charlotte sa nesnaží jej syna ukradnúť, práve naopak. Nakoniec všetko dobre dopadne, vďaka čomu je tento film akousi nádejou, že aj ozajstné diabolské svokry sa dokážu zmeniť. Treba len vedieť, ako na ne :)